Dron i posledice - šire od fudbala

Skandal na utakmici Srbije i Albanije imaće zasigurno šire posledice od fudbalskih, a srpski zvaničnici kažu da je u pitanju isplaniran, politički incident.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

10:13

Default images

Zbog događaja sa stadiona Partizana, neizvesno je i hoće li biti najavljene posete premijera Albanije, do koje će, prema poslednjim informacijama, ipak doći.

Poseta Edija Rame Beogradu je zakazana za 22. oktobar, a on bi trebalo da bude prvi premijer Albanije u Srbiji u poslednjih 70 godina.

Ipak, nakon informacije da je njegov rođeni brat privođen na stadionu Partizana zbog sumnje da je odgovoran za provokaciju, prištinska "Gazeta ekspres" objavila je da je "moguće da do posete ne dođe".

Stigao je i poziv iz Prištine da albanski premijer otkaže dolazak u Beograd i ode na Kosovo, ali je albanska ministarka odbrane ipak rekla da incidenti neće uticati na posetu.

Da događaji sa stadiona Partizana izlaze daleko iz fudbalskih okvira, pokazuju i izjave srpskih zvaničnika, koji kažu da je reč o unapred smišljenoj političkoj provokaciji i zloupotrebi, a ministar rada kaže i da "postoji utisak da sve ima veze sa posetom Vladimira Putina".

Premijer Vučić je rekao da je namera "ekstremista bila da se ponize svi građani Srbije".

Dron, zastava sa slikom tzv. velike Albanije i incidenti sežu mnogo dalje i od Ramine posete i uvedeni su u kontekst odnosa Srbije, Albanije i Zapada, posredno i u kontekst kosovskog problema i odnose s Rusijom. Nakon što su pojedini beogradski mediji naveli da deo krivice snose i zapadne diplomate, o incidentu su se oglasili šef Misije EU u Beogradu, Ambasada SAD, a stigla je i poruka iz Brisela.

Reakcija iz EU je stigla kao poslednja u nizu, a portparolka šefice diplomatije EU Maja Kocijančič je rekla da je "važno to što EU odbacuje tvrdnje da je odigrala bilo kakvu ulogu u tome".

Ambasade Albanije i SAD bez komentara

Da incidenti prevazilaze okvir kvalifikacija za EURO bilo je jasno kada su se pojavile informacije da je brat albanskog premijera Olsi Rama, sa još nekoliko ljudi, zadržan u VIP loži stadiona Partizana.

On je zatim pušten da se vrati u Tiranu. Kako navode albanski izvori, koji tvrde da je u pitanju "zabuna", Rama je pušten "nakon 40 minuta pregovora", a po dolasku u Tiranu je odbacio umešanost u incident.

Nije poznato šta se događalo tokom tih 40 minuta na stadionu Partizana, ali se veruje da je Rama policiji pokazao pasoš Sjedinjenih Američkih Država. To su potvrdili i mediji iz Tirane, navodeći da on nije bio jedini s putnom ispravom SAD, već da su "na proveri bila dokumenta još tri osobe".

U Ambasadi SAD nisu želeli da komentarišu događaje sa stadiona, već su samo naveli da "nasilju i nacionalizmu nema mesta na sportskim priredbama".

Ni u Ambasadi Albanije u Beogradu danas nisu želeli da komentarišu sinoćne događaje, a agenciji Beta je rečeno da Ambasada Albanije "nema komentar" o utakmici koja je prekinuta u 42. minutu.

Od srpskih zvaničnika prvi su se oglasili šef diplomatije Ivica Dačić, kao i ministri sporta i rada Vanja Udovičić i Aleksandar Vulin. Iz njihovih reakcija je jasno da zvanični Beograd na ceo događaj gleda u mnogo širem kontekstu od fudbalskog i da je pitanje odmah prebačeno na politički teren, da se tiče odnosa Srbije i Albanije, ali i odnosa Srbije, Rusije i Zapada.

Dačić je naveo da je u pitanju politička provokacija i to unapred pripremljena, Udovičić je rekao da je na delu viđena brutalna zloupotreba sporta, za koju su odgovorni ekstremisti, dok je Vulin rekao da ima utisak da "sve ima veze sa dolaskom Vladimira Putina u Beograd i vojnom paradom".

"U ovom incidentu narocito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije koji treba ovde da bude gost. Sve to stavlja politicku dimenziju na ceo dogadaj i ovo je politicka provokacija", rekao je Dačić za "Blic".

Ministar policije Nebojša Stefanović još nije komentarisao bezbednosni aspekt meča i sam incident, ali je rekao da je zgrožen zbog vređanja premijera Aleksandra Vučića uživo u programu RTS.

Na njegovu izjavu reagovala je DS, koja je zatražila njegovu ostavku i poručila mu da "ne pritiska RTS".

Davenport: Ne komentarišem izmišljotine

Podsetimo, UEFA je zabranila gostovanje albanskih navijača u Srbiji, ali je, prema nezvaničnim informacijama B92, grupa ljudi s albanskim obeležjima ipak ušla u zemlju, zatim i na stadion, nakon intervencije iz diplomatskih krugova.

Nezvanično, u pitanju je bila intervencija iz ambasade Albanije, ali neki beogradski mediji su u današnjim izveštajima naveli i da je bilo intervencije drugih diplomata, a pojedini su kao krivca naveli i šefa misije EU u Beogradu Majkla Davenporta.

Istovremeno, na Tviteru se oglasio sam Davenport, koji je odbacio te navode kao izmišljotine.

"Nema svrhe da komentarišem izmišljotine... Vlada nam je sinoć objasnila svoje postupke oko albanskih navijača. Nisam ja insistirao ni na čemu. Osuđujem nasilje i političke provokacije sinoć na stadionu. Sada je na vladama ovde i u Tirani da pokažu hrabrost i odgovornost i da ih takve akcije neće skrenuti sa evropskog puta", rekao je Davenport.

Političke provokacije na stadionu Partizana osudio je noćas šef diplomatije Švedske Karl Bilt, koji ih je na Tviteru nazvao "neodgovornim".

"Nadam se da će premijeri obe države uvideti potrebu za unapredenjem bilateralnih odnosa", rekao je Bilt.

Utakmica Srbija-Albanija igrala se u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je nakon skandalozne provokacije albanskih navijača, koji su na bespilotnu letelicu okačili zastavu tzv. velike Albanije, a nakon toga je izbio opšti metež na stadionu i tuča na terenu.

Brat albanskog premijera Olsi Rama pušten je i odleteo je za Tiranu, nakon što je zadržan na stadionu Partizana zbog sumnje da je dronom isprovocirao incidente.

Veliki incident se dogodio u jeku nagoveštaja poboljšanja odnosa Srbije i Albanije, zbog čega je za 22. oktobar najavljena poseta Beogradu premijera Albanije Edija Rame, što bi bio prvi slučaj dolaska premijera Albanije u Srbiju u poslednjih 70 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: