"Velika Albanija model, nisam znao"

Nije mi poznato da je velika Albanija model budućnosti regiona, kaže Ivica Dačić povodom izjave albanskog premijera da je Albanija model nadahnuća za budućnost.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2014.

22:44

Default images

Dačić izjavio je večeras da Srbija zaslužuje kritike zbog grešaka u organizaciji fudbalske utakmice Srbija-Albanija, ali da Albanija zaslužuje najoštriju osudu zbog javnog i otvorenog isticanja projekta "Velike Albanije".

Reagujući na izjavu albanskog premijera Edija Rame da je "Albanija model nadahnuća za budućnost", Dačić je rekao agenciji Beta da mu nije poznato da je projekat "Velike Albanije" model budućnosti regiona.

"To je možda pusta želja velikoalbanskih političara, ali je to za EU, SAD i sve zemlje regiona model prošlosti i opasnost za destabilizaciju i nove sukobe na Balkanu. Ako je Velika Albanija model budućnosti za albansku vladu, onda teško zemlji kojoj je takva prošlost glavni cilj u budućnosti", rekao je Dačić.

Kako je naveo, teško i EU ako je zemlja sa takvim opasnim namerama, koja preti čitavom regionu, kandidat za članstvo.

"Srbija zaslužuje kritike zbog grešaka u organizaciji utakmice, ali Albanija zaslužuje najoštriju osudu zbog nevidjene provokacije nasred zemlje Srbije i pred očima televizijskog auditorijuma čitavog sveta, javnog i otvorenog isticanja projekta Velike Albanije, čime preti i Srbiji, i Crnoj Gori, i Makedoniji, i Grckoj, ali i celoj
Evropi i svetu", rekao je Dačić.

On je kazao da Evropa i svet ne smeju da ostanu nemi nad tako otvorenom pretnjom za stabilnost regiona, jer "ćutanje može biti shvaćeno kao podržavanje".

Premijer Albanije Edi Rama je izjavio da je ono što se dogodilo tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije bila predstava nasilja i rasizma.

"Albanija i Albanci neće pasti na taj nivo. Albanija i Albanci su odlučni da budu model nadahnuća za budućnost", rekao je Rama.

Ambasadoru Albanije u Beogradu Iljir Bočka danas je u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručen demarš zbog incidenta na utakmici.

Zastavu sa mapom "velike Albanije" sa terena je odneo albanski fudbaler, kaže za Blic načelnik Uprave policije u PU Beograda Miladin Despotović. Despotović je rekao da je zastava pronađena kod delegata meča. On je za taj list potvrdio da se sumnja da je dronom za koji je bila zakačena zastava "velike Albanije" upravljao Olsi Rama, brat albanskog premijera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: