Vučić: Provokacija sa tri cilja

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije bio najteža politička provokacija s tri cilja.

Izvor: Beta

Sreda, 15.10.2014.

14:05

Default images

On smatra da je namera bila da se ponizi srpski narod, da se izazove dugoročna nestabilnost u Srbiji i na Balkanu i da se utiče na dnevnopolitičke prilike u Srbiji.

Vučić je rekao da željno iščekuje izveštaj Evropske komisije i da nikako "neće prihvatiti ocenu da su svi podjednako krivi", dodajući da će Srbija uspeti da spreči teritorijalne pretenzije.

"Šta bi neki u EU i SAD rekli da smo mi kojim slučajem poslali navijače u Tiranu sa obeležjima velike Srbije i četničkim obeležjima. Pa, to bi bio skandal za ceo svet", istakao je Vučić.

Premijer Srbije je ponovio da neće prihvatiti podeljenu krivicu u izveštaju EK, jer je, kako je istakao, već juče upozorio partnere Srbije iz EU na moguće provokacije.

On je dodao da je juče u Beogradu boravilo lice s obeležjima OVK.

"Bilo je jasno da su došli s namerom da provociraju domaćina", istakao je Vučić i dodao da je očigledno da je neko hteo da uradi nešto da bi izazvao haos.

Vučić je dodao da je predstavnike EU tri sata pre meča upozorio da se sprema provokacija.

"Namera albanskih ekstremista je bila da se Srbija pokaže kao zemlja netrpeljiva prema različitostima i da se ponize svi njeni građani", rekao je premijer u intervjuu za svečani broj povodom 61. rođendana "Novosti", koji će u celosti biti objavljen sutra.

Vučić je istakao da još nije nađena naprava kojom se upravljalo bespilotnom letelicom, navodeći da je, izgleda, korišćen mobilni telefon za manevrisanje i da će istražni organi utvrditi o čemu se radi.

Na novinarsko pitanje da li će incident odložiti posetu Srbiji albanskog premijera Edija Rame koja je zakazana za sledeću nedelju, Vučić je kazao da će o tome odluku doneti on lično.

Vučić je istakao i da nije bilo propusta u bezbednosnoj proceni, ali je dodao da se mora preispitati rad svih nadležnih, od Fudbalskog saveza Srbije do policije.

Na novinarske pitanje da li je incident možda namerno režiran, zbog dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina u Srbiju, Vučić je kazao da ne isključuje tu mogućnost.

"Što se tiče uvrede na moj račun izrečene sinoć putem medija, to je stvar za koju ću da se borim - da narod i građani imaju pravo da me opsuju i da kažu sve što žele, makar to nemalo veze sa istinom i činjenicama", rekao je Vučić.

On je naveo da će se uvek boriti za pravo ljudi da iskazuju svoje mišljenje i iznose čak i uvrede i da "sa tim nema problema".

Komentarišući pir albanskih ekstremista na stadionu Partizana, tokom i posle utakmice Srbija-Albanija, Vučić je rekao da su Albanci želeli da zgaze "naš ponos".

"Sačuvali smo obraz i bandi lažnih albanskih zvaničnika koji su bili u svečnoj loži pokazali jasnu razliku između nas i njih. Država će preduzeti sve zakonom predviđene mere da se kazne svi počinioci za koje se utvrdi da su činili krivična dela."

Drecun: Danima pripremana diverzija

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju i poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun izjavio je danas da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija "dobro planirana i danima pripremana diverzija" iza koje stoji zvanična Tirana.

Drecun je novinarima u Skupštini Srbije rekao da tako "brutalan i do sada neviđen pokušaj" da se zloupotrebi sportska manifestacija ne
može da prođe bez posledica.

"Time se šalje snažna destabilizirajuća poruka i već se pokazalo na osnovu incidenata do kojih je došlo na Kosovu, u Beču, Bujanovcu, da Albanija ne može da prihvati da zajedno sa Srbijom gradi jednu prosperitetnu dobrosusedsku saradnju", rekao je Drecun.

Sve to, kako je dodao, dovodi u sumnju dobre namere Albanije i čini nesvrsishodnom posetu premijera Albanije Edija Rame Srbiji.

"Dok ne dobijemo izvinjenje Albanije i premijera i dok ne budu kažnjeni krivci za incident, bespredmetno je uopšte razgovarati o saradnji i poboljšanju dobrosusedskih odnosa dve zemlje", istakao je on.

Na pitanje da li ministar policije treba da snosi odgovornost za bezbednost na tom događaju, Drecun je odgovorio da bezbednost na utakmici nije bila ugrožena, jer je reč o "političkoj diverziji", koju je teško bio predvideti, jer je do sada "neviđeno na sportskim terenima".

Drecun je dodao da bi trebalo preispitati odgovornost nekih stranih zvaničnika u Srbiji, na čiju intervencije je bilo omogućeno albanskim navijačima da dođu na meč.

"Odgovornost je na onima koji su organizovali i sproveli incident, a na policiji je da otkrije koje to uradio. Nije Nebojša Stefanović izazvao taj incident", rekao je Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

354 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: