Dogovoren sastanak Putin-Porošenko

Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko izrazili su spremnost da nastave razmenu mišljenja, uključujući i razgovor o problemu gasa.

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

22:39

Default images

Oni su u telefonskom razgovoru dogovorili da se sastanu na marginama predstojećeg samita azijskih i evropskih lidera, saopštila je pres služba Kremlja.

Samit će se održati u Milanu 16. i 17. oktobra, a biće prisutni i nemačka kancelarka Angela Merkel, italijanski i francuski premijeri Mateo Renzi i Dejvid Kameron, preneo je Tas.

“Savremena Rusija namerava aktivno da jača veze sa inostranim partnerima i da dostojno štiti ruske interese, ideale mira, dobra i pravednosti na međunarodnoj sceni, za govornicom UN i u svim uticajnim regionalnim organizacijama”, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

U govoru posvećenom 70. godišnjici Moskovskog državnog fakulteta za međunarodne odnose (MGIMO), pri Ministarstvu inostranih poslova, Putin je rekao da je "savremena Rusija otvorena zemlja koja vodi multivektorsku miroljubivu politiku", preneo je Tas.

Putin je podsetio da je MGIMO osnovan u periodu kada je zemlja "porazila nacizam i čvrsto zauzela mesto među svetskim liderima, počela aktivno da formira međunarodni dnevni red i učestvuje u rešavanju ključnih globalnih i regionalnih problema".

"Sada, kada u svetu, nažalost, raste konfliktni potencijal, zaoštravaju se stare protivrečnosti i izazivaju nove krize, svi vi radite sa poznavanjem stvari, efikasno i precizno, stručno i dostojanstveno, kao što ste učili na MGIMO", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je istakao da je MGIMO bio i ostao autoritativna škola pripreme stručnjaka visoke klase i za mnoge strane zemlje i naveo da su petina diplomaca tog fakulteta studenti iz više od 50 stranih zemalja.

Ruski predsednik je posebno zahvalio prisutnim učesnicima Svetskog foruma diplomaca tog fakulteta i izrazio uverenje da će oni uvek biti verni "neprocenjivim tradicijama prijateljstva, solidarnosti i uzajamnog pomaganja" uspostavljenim na njihovom matičnom faku

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: