Prekid dijaloga Nemačke i Rusije?

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će ove nedelje razgovarati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o otkazivanju Peterburškog dijaloga.

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

18:46

Default images

Taj bilateralni forum se održava već skoro deceniju i veoma je značajan kada se govori o unapređivanju odnosa dve zemlje.

Putin je najavio da će pokrenuti to pitanje tokom boravka na samitu u Milanu krajem nedelje.

"Razgovaraću sa kancelarkom o tome. Videćemo se u Milanu za nekoliko dana i razgovaraću sa njom", rekao je Putin.

Predsednik Rusije je naveo da nemačka strana veruje da je najbolje da se taj događaj odloži da se "ne bi naškodilo procesu".

"Takva je logika naših nemačkih partnera, ali pretpostavljam da iza ovoga stoji i neko obrazloženje", rekao je Putin.

O otkazivanju foruma Putina je prethodno obavestio savetnik za ljudska prava Mihail Fedotov, koji je rekao da je to greška, prenosi AFP.

"Kad je situacija napeta, kad je situacija komplikovana, takav dijalog je potrebniji nego ikad", rekao je Fedotov.

Nemački politički nedeljnik "Špigl" je u onlajn izdanju objavio da nemačko-ruske vladine konsultacije, koje su ove godine planirane za kraj oktobra u ruskom gradu Soči, neće biti održane zbog stava Moskve prema ukrajinskoj krizi, navodeći da neće biti ni susreta kancelara Angele Merkel i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Vladine konsultacije se održavaju po pravilu uporedo s Peterburškim dijalogom, a mnoge nevladine organizacije su već otkazale svoje učešće na tom dijalogu.

Peterburški dijalog je debatni forum koga su pre skoro deceniju i po ustanovili Putin i tadašnji nemački kancelar Gerhard Šreder.

Taj dijalog je utemeljen radi unapređenja ukupnih nemačko-ruskih odnosa, održava se jednom godišnje, naizmenično, u Rusiji i Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: