Skrining na ebolu na Hitrou

Na terminalu 1 glavnog londonskog aerodroma Hitrou danas je počeo skrining putnika na ebolu.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.10.2014.

15:27

Default images

Do kraja sledeće nedelje skrining će biti proširen i na ostatak Hitroua, londonski Getvik aerodrom i Evrostar železničke stanice koje povezuju London i jugoistočnu Englesku sa Francuskom i Belgijom.

Iako nema direktnih letova iz zemalja koje su najteže pogođene ebolom za, putnicima koji su tamo započeli putovanje biće merena temperatura i oni će odgovarati na pitanja o potencijalnim kontaktima sa pacijentima obolelim od ebole.

Putnici za koje se sumnja da su mogli biti inficirani virusom ebole biće poslati na kliničku procenu i ako bude neophodno biće prebačeni u bolnicu, navodi AFP.

Britanski ministar zdravlja Džeremi Hant izjavio je juče da bi Velika Britanija mogla očekivati nove slučajeve obolevanja od ebole u naredna tri meseca, delimično i

zbog svog statusa popularne destinacije među putnicima.

Ministar je, takođe, rekao da se očekuje da će skriningom biti obuhvaćeno 89 odsto ljudi koji stižu iz područja pogođenih virusom ebole, prenosi Rojters.

Neki zdravstveni zvaničnici dovode u pitanje efikasnost skrininga na granicama zbog toga što virus, koji izaziva groznicu i krvarenje, ne pokazuje simptome u periodu inkubacije koji može trajati i 21 dan.

Najteža epidemija ebole, koja je izbila početkom ove godine, odnela je više od 4.000 života, uglavnom u Sijera Leoneu, Gvineji i Liberiji.

U međuvremenu, britanska vojska je pripremila brod RFA Argus koji će krajem ove nedelje otploviti u pravcu Sijera Leonea s medicinskom pomoći. Brod je usidren u Falmutu, u jugozapadnoj Engleskoj.

On će ploviti u pratnji tri helikoptera Merlin, vazduhoplovnom posadom i inženjerima i oni će obezbediti trasport i pomoć medicinskim timovima i humanitarnim radnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: