Josipović: Mirni što se tiče ebole

Ivo Josipović obišao zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti i poručio, vezano za epidemiju ebole u zapadnoj Africi, da Hrvatska može biti mirna.

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

14:18

Default images

Ebola je prva zarazna bolest koja je u svetu prepoznata kao bezbednosni problem, a svake dve do tri sedmice broj obolelih se udvostručuje.

"U Hrvatskoj imamo vrhunske lekare i sve ono što u lečenju i zbrinjavanju obolelih imaju druge zemlje, imamo i mi. Možemo da pružimo maksimalan tretman mogućim bolesnicima", rekao je šef najmladje članice Evropske unije nakon obilaska Klinike.

Direktor te zdravstvene ustanove Adriana Vince potvrdila je da, u skladu s
preporukama Svetske zdravstvene organizacije, u klinici imaju prostore u kojima pacijent može da boravi sam, izolovan, uz sopstveni sanitarni čvor.

Klinika ima i prostore za osoblje s odgovarajućom ličnom zaštitom, a bolničko osoblje se svakodneno edukuje u skladu sa svim novim spoznajama na svetskom nivou, prenela je agencija Hina.

Medjutim, za pojavu ebole, istakla je Vince, niko ne može biti 100 odsto spreman jer su se i u Sjedinjenim Američkim Državama dogodile greške.

"Naše spoznaje o tom virusu menjaju se iz dana u dan. Mi to pratimo i prilagodjavamo zaštitnu opremu naših radnika koji će ući u potencijalni prostor. Svaki dan prolazimo sve preporučene postupke i proučavamo gde bi mogle biti moguće greške, a nastojimo da nabavimo i još bolju opremu", objasnila je Vince.

Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je da je za bolest poput ebole bitnije znati gde je neko putovao i s kim je bio u kontaktu, nego same simptome.

"Dolazi sezona gripa. Neće svako šmrcanje i svaka povišena temperatura biti prvi znak ebole. Prvenstveno se mora znati odakle je neko doputovao i s kim je bio u kontaktu. To su podaci na osnovu kojih epidemiološke službe stavljaju nekoga pod nadzor", naveo je resorni ministar.

Varga je dodao da misli da je 20-ak osoba, pristiglih iz afričkih zemalja, trenutno pod pasivnim nadzorom zbog opasnosti od pojave ebole i ponovio da je u Hrvatskoj, kao slabo migracijskoj zemlji, vrlo mala verovatnoća za pojavu te bolesti i da su sve službe spremne.

Ministarstvo zdravlja preko kriznog štaba koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, epidemiološke službe, graničnu sanitarnu inspekciju i referentne centre unutar Klinike za infektivne bolesti.

Kontrola je pojačana na svim graničnim prelazima na kojima granična sanitarna inspekcija ima svoje službe. "U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu ebole, mi smo spremni", poručio je ministar Varga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: