Pelemiš: Srbija bezbedna od ebole

Direktor Infektivne klinike i predsednik Republičke stručne komisije za zarazne bolesti dr Miomir Pelemiš izjavio je da je Srbija za sada bezbedna od ebole.

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2014.

09:35

Default images

Pelemiš je rekao da se nastavlja rad, koji je počeo još pre nekoliko meseci, na sprečavanju unošenja ove infekcije u zemlju, što znači da se svi građani koji dođu iz zemalja, gde ima ove bolesti, obavezno stavljaju pod zdravstveni nadzor.

On je, u Jutarnjem programu TV Pink, naglasio da u Srbiji nema ebole, da nema ni sumnjivih na ebolu i da niko nije u karantinu.

Pelemiš je istakao da je Srbija pripremljena da ne dozvoli da dođe do širenja bolesti, da su preduzete neophodne mere prevencije i da nema razloga za brigu.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi u Srbiju i ušao neko za koga se sumnja da ima ebolu, tog trenutka taj pacijent bi se odmah prevezao na odeljenje za izolaciju u bolnicu.

Pelemiš je najavio mogućnost da se eventualno u karantin u hotelu "Nacional" upute zdrave osobe, koje nemaju simptome ebole, ni tegobe, ali koje su imale kontakte sa obolelima.

Epidemiolog dr Tomislav Prvulović je, učestvujući u istoj emisiji, u telefonskoj izjavi iz Nju Džersija rekao da je Srbija preduzela izvanredne mere protiv ebole.

Prvulović je ukazao da ebole već ima u Španiji, Engleskoj, Nemačkoj, Brazilu, SAD i u Saudijskoj Arabiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: