"ID žedna krvi, a Turci mrze Kurde"

Iako su stizala upozorenja da bi u Kobaneu moglo da dođe do masakra, turske snage ne planiraju da krenu u akciju, dok je pod znakom pitanja i angažovanje SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2014.

17:11

Default images

Navodno su savezničke snage na čelu sa vojskom Sjedinjenih Država došle do zaključka da im grad na granici sa Turskom nije od strateškog interesa, a prema rečima izveštača sa koji sa turske teritorije prate događanja, izbeglo stanovništvo je prestrašeno onim što je videlo u Kobaneu.

Prema pisanju britanskih medija, kurdsko stanovištvo izbeglo u Tursku navodi da mnogi koji su ostali u Kobaneu jednostavno nemaju gde.

“Oni su na otvorenom, čekaju ili spas ili sigurnu smrt. Pripadnici Islamske države su životinje, žedni su krvi, kao da uživaju u ubijanju. Obožavaju da odrubljuju glave, kao da im je to zaštitni znak“, naveo je Ekram Ahmet, koji je pobegao sa šestočlanom porodicom.

On navodi da je umalo ostao bez sina, koga su džihadisti izvukli iz izbegličkog autobusa, samo zato što je Kurd.

“Naterali su ga da stane sa drugima u red i da čeka da bude ubijen. Ipak, video je prazan prostor i uspeo da pobegne. Trčao je do kuće, a potom smo odlučili da napustimo grad. Oni su prljavi, raščupanih brada, nose gomilu pilula sa sobom od kojih postaju nervozni i uzbuđeni, pa nemaju obzira čak ni prema deci“, objašnjava Ahmet.
foto: Beta/AP
Donedavni stanovnik Kobanea istakao je da je napad na njegov grad pripreman duže vreme.

“Pre nekoliko meseci su ušli u okolna sela, postavili su barikade, zaustavljali autobuse i ubijali nemuslimane ili Kurde. Uspeo sam da ih nagovorim da me puste, nadali smo se da će u Kobane stići pomoć, ali od toga izgleda nema ništa“, objasnio je Ahmet.

Prema njegovim rečima, Kurdi koji beže iz Sirije ne nailaze na najtopliji doček u Turskoj.

“Dok smo prelazili granicu turski vojnici su nas vređali, govorili su nam da smo idioti i magarci. Izgleda na nas više mrze nego Islamsku državu. Svestan sam da Turska ne podnosi Kurde, ali moglo bi da se dogodi da za komšiju dobije Islamsku državu, pa neka se malo zamisle“, zaključio je Ahmet.

Već nekoliko nedelja traju pregovori o tome da li će turska vojska ući u savezništvo koje predvodi SAD i pokrenuti svoje trupe ka Siriji. Osim postavljanja tenkovskih jedinica koje obezbeđuju granični prelaz za sada nema najava da će učiniti bilo kakve radikalnije poteze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: