Sutra ukidanje vanredne situacije?

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da će u ponedeljak predložiti kriznom štabu i Vladi Srbije ukidanje vanredne situacije u toj opštini.

Izvor: B92

Nedelja, 12.10.2014.

09:48

Default images

Podsetimo, vanredna situacija je na snazi od 15. maja.

"Predložiću ukidanje vanredne situacije s obzirom da je ona proglašena zbog opasnosti po bezbednost i zdravlje ljudi, a tih opasnosti više nema", rekao je Čučković za televiziju "Pink".

On je istakao da posle katastrofalnih poplava, najveća opasnost pretila od zaraza, zbog čega je urađena deratizacija i dezinfekcija pet miliona kvadrata i sada je "epidemiološka situacija pod kontrolom".

Kada je u pitanju bezbednosna situacija, Čučković je rekao da je završena izgradnja nasipa kod Tamnave koji je najviše oštećen u majskim poplavama, dok je u toku izgradnja dva nasipa na Savi.

Dodao je i da je kod Zabrežja završena izgradnja potporne brane, na nekih 20 kilometara od Save.

"Radovi na školama su u toku i očekujem da se oni završe u naredne dve, tri nedelje", istakao je Čučković.

Prema njegovim rečima, prosečno svako domaćinstvo je dobilo oko 300.000 dinara pomoći od država koja je za tu namenu izdvojila dve milijarde dinara, dok je tri milijarde izdvojeno za infrastrukuturu i javne objekte.

Kako je za B92 objasnio Čučković , za kuće je doneto 167 rešenja, od toga 71 rešenje je pozitivno, 59 negativnih i 27 je u policiji na proveri.

"Od 71 pozitivnog rešenja, 10 porodica je dobilo pravo na novčanu isplatu, 17 porodica je dobilo pravo da im kuća bude izgrađena na javnoj površini i ostali su
dobili rešenje da im se kuća zida u njihovom dvorištu. Takvih je 44", dodaje.

Kancelarija za obnovu ima potpisan ugovor za izgradnju 22 kuće od strane kuvajtske vlade, gradnju 14 kuća donirali su Emirati i ostalo gradi EU. Takvih
je 8. Ukoliko bude potrebe za zidanjem još kuća, to ce finansirati EU. Deset kuća, koje je uradila Blic fondacija, je gotovo i u narednim danima se očekuje useljenje, navodi Čučković.

Kako je objasnio, kuće koje krade Emirati su u procesu izgradnje. "To su zidani objekti, tako da je rok za njihovu izgradnju 60 dana i biće gotovi u tom roku. Na ruku nam ide i vremenska prognoza. Što se tiče Kuvajta, u pitanju su montažne kuće, čiji je rok za postavljanje 30 dana tako da će i one biti gotove do
zime", objasnio je Čučković.

On je dodao da te kuće počinju da se grade ove nedelje, a da do toga nije došlo ranije jer je "administracija između kuvajtske vlade i Kancelarije za obnovu, zbog
kuvajtskih propisa, bila malo složenija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: