Veliki protest Kurda u Diseldorfu

Oko 20.000 Kurda okupilo se u Diseldorfu na demonstracijama protiv ID i za spas severnosirijskog grada Kobane, tražeći od vlade u Berlinu jači uticaj na Tursku.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2014.

18:22

Default images

I nemački kancelar Angela Merkel reagovala je na Odboru za spoljnu politiku Bundestaga, povodom turske politike prema sukobima terorističke IS i Kurda u sirijskom gradu Kobane, kao i pre par dana rekla da se od jedne zemlje članice NATO, zapravo, mora očekivati da prioritete pravilno postavi.

Ona je upozorila da takva politika ima posledice i u Nemačkoj, preneli su mediji, navodeći da su to učesnici sastanka ocenili kao kritiku na račun neodlučne i oklevajuće politike Ankare u odnosu na borbu izmedju IS i Kurda u gradu Kobane.

Današnje demonsttracije u Diseldorfu, veruje se da će okupljeni biti do večeras na ulicama, do sada protiču mirno, a demonstranti su uzvikivali "zaustavite masakr u gradu Kobane", "sloboda za Kobane" i tražili oslobodjenje iz Turske Abdulaha Ečalana, vodje zabranjene radničke PKK partije, koja je, takodje, i u Nemačkoj zabranjena.

Na početku demonstracija u Diseldorfu, organizovanim u znak solidarnosti sa gradom Kobane, okupilo se prvo desetak hiljada ljudi, ali se kasnije taj broj povećao na više od 20.000, a mediji u Severnoj Rajni Vestfaliji javlljaju da su ceo dan pristizale grupe lljudi u autobusima i vozovima.

Medju okupljenim ima i onih za koje nemačka Služba za zaštitu ustava veruje da su bliski zabranjenoj Radničkoj PKK.

Nemačka policija u velikom broju obezbedjuje današnji skup Kurda u Diseldorfu i za sada nema informacija o tome da bi se mogle organizovati kontrademonstracije, niti provokacije, prenose nemački mediji.

Demonstracije u Diseldorfu su mirne, za razliku od nedavno održanih u Hamburgu i donjesaksonskom gradu Cele, gde je povredjeno najmanje 23 osobe u sukobima radikalnih islamista i Kurda, koji su i tada demonstrirali protiv teroristicke organizacije IS.

Za demonstracije u Hamburgu se navodi da su počele mirno, a da je zatim došlo do sukoba sa islamistima, najverovatnije salafistima, a slično se dogodilo i u gradu Cele, gde su se žestoko, takode pod nejasnim okolnostima, sukobili Jezidi i čečenski muslimani.

Medju sukobljenim demonstrantima bilo je i onih koji su, kako se navodi, imali noževe i palice.

Nemačka savezna kriminalistička služba smatra, kako prenose ovdašnji mediji, da bi nasilje iz grada Kobane moglo da izazove rakciju medju Kurdima u Nemačkoj.

Obračuni iz Hamburga i grada Cele izazvalo je danas reakcije nemačkih političara, koji ukazuju da se na nemačkim uslicama neće dozvoliti nasilje.

"Mi nećemo dozvoliti da se religiozno motivisani konflikti sa Bliskog istoka prenesu u nemačke gradove", rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Tomas Štrobl i naglasio da su sada nužni brzi krivični postupci protiv počnilaca.

On je, kako prenose medijo, upozorio da takva vrsta nasilja "nema šta da traži na nemačkim ulicama".

Senator za unutrašnje poslove grada-pokrajine Hamburga, socijaldemokrata Mihael Nojman zahtevao je da se konflikti mirno resaavaju i rekao da se nasilni ispadi i obračuni neće tolerisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: