EU i dalje pomaže poplavljenima

Evropska unija nastaviće da do kraja godine Srbiji pruža humanitarnu pomoć i podršku područjima koja su ugrožena poplavama, saopštila je delegacija EU u Srbiji.

Izvor: Beta

Subota, 11.10.2014.

16:55

Default images

"Svaka od oko 3.000 porodica dobija pomoć u vidu preko potrebnih zaliha hrane za period od najmanje 15 dana, poput konzerviranih namirnica i gotovih obroka", navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je nakon što je Srbija u maju ove godine bila pogodjena najgorim poplavama u poslednjih sto godina, Odeljenje za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu EU (EĆO) odmah priskočilo u pomoć dostavom hitnih zaliha hrane, materijala za obnovu skloništa, higijenskih paketa, kao i novčanih sredstava za ugrožena domaćinstva širom Srbije.

U saradnji s Crvenim krstom, EĆO takodje vrši raspodelu materijala za obnovu skloništa i drugih neprehrambenih artikala za oko 3.000 porodica, a ova pomoć uključuje pakete za popravku zidova, dovoljne za obnovu prostorija veličine 75 kvadratnih metara.

Osim toga, svaka od porodica dobija i zalihe higijenskih paketa za period od tri meseca. Svako od oko 1.150 domaćinstava će dobiti novčana sredstva u iznosu od 250 evra za obnovu skloništa.

Oko 100 porodica će dobiti sredstva za obnovu poplavljenih bunara, dok će čak 3.510 osoba dobiti novčanu pomoć sa ciljem obnove poljoprivrednih ili aktivnosti malih preduzeća. Novčana pomoć iznosi od 350 do 1.100 evra po domaćinstvu.

Pomoć koju dostavlja EĆO je usledila neposredno nakon pomoći od 30 miliona evra koja već stiže u Srbiju, a namenjena je rekonstrukciji škola, vrtića, puteva i kuća, kao i poljoprivrednog sektora u 24 poplavljene opštine.

EU je ubedljivo najveći partner Srbije kada je u pitanju sanacija štete nastale poplavama. Srbija je podnela zahtev za dobijanje novca iz Fonda solidarnosti EU, o čemu će odluka biti doneta do kraja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: