"Dajem glavu za mirovni proces"

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, poručio je da će se do poslednjeg daha boriti za sklapanje mirovnog sporazuma s turskim Kurdima.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.10.2014.

16:18

Default images

Protesti prokurdskih demonstranata, koji su se suprotstavili vladinoj politici u Siriji, izazvali su strahovanje da će mirovni proces s kurdskim pobunjenicima biti prekinut. U masovnim prokurdskim protestima širom zemlje poginulo je najmanje 30 ljudi.

"Rizikovaću sopstvenu glavu za mirovni proces. Uložio sam u njega i um i srce i nastaviću da se borim do poslednjeg daha, jer znam da ova nacija stoji iza nas", rekao je Erdogan i govoru u gradu Trabzonu na Crnom moru, koji je prenosila televizija.

Erdogan je rekao i da je pat pozicija između kurdskih boraca i islamističkih ekstremista u sirijskom gradu Kobaneu upotrebljena kao izgovor onih koji žele da naruše mirovni proces u Turskoj.

"Turska, međutim, nije zemlja koja će oblikovati svoju unutrašnju i spoljnu politiku na osnovu nasilnih akcija ubica i terorista. Turska nije zemlja koja će menjati politiku iz straha od uličnih protesta", istakao je Erdogan.

Predsednik Turske takođe je optužio sirijskog predsednika Bašara al-Asada da širi "državni teror" i izjednačio zlocine režima u Damasku s onima koje vrše džihadisti Islamske države, preneo je AFP.

Erdogan je ocenio da su i Asadov režim i Islamska država terorističke grupe i da se prema njima u skladu s tim treba i odnositi.

"Ne možemo njihovu sudbinu da stavimo u ruke ubice Asada, koji širi državni teror", rekao je Erdogan, misleći na 1,5 miliona sirijskih izbeglica, koji su našli sklonište u Turskoj.

On je istakao da Turska uvek pokazuje principijelan stav prema svim terorističkim organizacijama, ne ocenjujući koja je od njih dobra ili loša, što znači da će taj stav biti isti prema Islamskoj državi i prema Asadovom režimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: