Srbija spremna da reaguje na ebolu

U Srbiji nema ebole, a zdravstveni sistem spreman je adekvatno da reaguje ako se pojavi, kaže epidemiolog Instituta za javno zdravlje Batut Bojana Grgić.

Izvor: B92

Petak, 10.10.2014.

17:39

Default images

Grgićeva je rekla Tanjugu da je pod zdravstveni nadzor u poslednja dva i po meseca stavljeno 720 ljudi, od toga su 93 osobe došle iz ugroženog područja, u kome se širi ebola - Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

Zdravstveni nadzor, kako objašnjava, podrazumeva da se prati zdravstveno stanje osoba koje se vraćaju iz ugroženog područja i to u skladu s rešenjem koje dobijaju na aerodromu od sanitarnih inspektora.

"To ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već obaveza da se u skladu sa rešenjem jave nadležnoj epidemiološkoj službi. Od njih dobijaju precizna uputstva kako da se ponašaju", naglasila je Grgićeva.

Ona je dodala da sve osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom moraju tokom 21 dana, koliko traje inkubacija bolesti, da mere temperaturu dva puta dnevno. U slučaju da se pojave simptomi ebole, javljaju se epidemiologu "koji donosi procenu na osnovu kliničke slike o daljem postupanju".

"Referentne infektivne klinike u Beogradu, Novom Sadu i Nišu spremne su za slučaj sumnje ili pojavu obolevanja od ebole", naglasila je Grgićeva i dodala da će se u slučaju pojave bolesti takve osobe smeštati u izolaciju i određivati osoblje koje će se brinuti o njima.

U Infektivnoj klinici u Beogradu zbrinuta su bila tri pacijenta za koje se posumnjalo da su zaraženi, a Grgićeva kaže da je od jednog pacijenta uzet uzorak koji je poslat u referentnu laboratoriju u Hamburgu, ali da je uzorak bio negativan.

Veliki problem za sve zemlje predstavljaju azilanti koji ilegalno prelaze granične prelaze, ali Grgićeva kaže da se i oni stavljaju pod zdravstveni nadzor čim dođu u centre za smeštaj.

"Oni prelaze dug put pre nego što stignu u našu zemlju. Taj put je duži od 21 dana, koliko traje period inkubacije na ebolu", dodala je Grgićeva.

Republička stručna komisija za zarazne bolesti i do sada je pratila epidemiološku situaciju, a kako kaže Grgićeva, preduzimane su sve mere u skladu s preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

"Srbija ne zaostaje za ostalim zemljama i u potpunosti je u skladu sa preporuklama SZO", zaključila je Grgićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: