Kurdi upali u centralu CSU

Oko 20 mladih Kurda, zajedno sa nemačkim pomagačima, upalo je danas u Minhenu u centralu bavarske Hrišćansko-socijalne unije iz protesta protiv ID.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

17:16

Default images

Oko dvadesetak mladih Kurda, zajedno sa nemačkim pomagačima, upalo je danas u Minhenu u centralu bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske" partije svenemačke Hrišćansko-demokratske unije, tražeći oštro angažovanje međunarodne zajednice protiv terorističke Islamske države (IS), kao i povećanje pritiska na Tursku, prenose nemački mediji.

"Mi smo simbolično i, naravno, bez nasilja zaposeli centralu CSU", rekao je njihov portparol Kerem Šamberger.

Demonstranti su tražili anuliranje zabrane za rad Radničke partije Kurdistana (PKK) u Nemačkoj i razgovore sa visoko rangiranim nemačkim političarima.

U Hamburgu i donjosaksonskom gradu Cele došlo je preksinoć do sukoba Kurda, koji su demonstrirali protiv IS i islamskih ekstremista i tom prilikom povređeno je najmanje 23 ljudi.

Kancelarka Angela Merkel je tim povodom kritikovala Ankaru da njena politika ima posledice i u Nemackoj i, izražavajuci zabrinutost zbog radikalizacije, ocenila da je situacija komplikovana.

Ona je na Odboru za spoljnu politiku Bundestaga, povodom turskog odnosa prema sukobima IS i Kurda u sirijskom gradu Kobane, rekla da se od jedne zemlje, clanice NATO, ocekuje da prioritete pravilno postavi.

Kako prenose nemacki mediji, ona je upozorila da takva politika ima posledice i u Nemackoj.

To su ucesnici sastanka, navode mediji, ocenili kao kritiku na racun neodlucne i oklevajuce politike Ankare u odnosu na borbu izmedu IS i Kurda u gradu Kobane i očiti stav Turske da joj je borba protiv zabranjene kurdske Radnicke PKK važnija.

Kada je reč o sukobima u Hamburgu, mediji pišu da su demonstracije Kurda protiv islamske IS pocele mirno, a da je zatim došlo do sukoba sa islamistima, najverovatnije salafistima, a slicno se dogodilo i u gradu Cele, gde su se žestoko, takode pod nejasnim okolnostima, sukobili Jezidi i cecenski muslimani.

U Hamburgu se, naime, preksinoć bilo okupilo oko 400 Kurda, a nasuprot njih isti broj radikalnih muslimana, verovatno salafista, prenose mediji, navodeci da je medu nekima od pripadnika ove grupe došlo do "nasilnih obracuna", a hamburška policija je potvrdila da ima više povredenih i da su u razdvajanju grupa korišceni vodeni topovi.

Medu sukobljenim demonstranata bilo je i onih koji su, kako se navodi, imali noževe i palice.

Po jednoj verziji, do sukoba je došlo kada se jedna grupa muslimana preko Fejsbuka dogovorila da napadne kurdski centar u Hamburgu i tamo je, kao i ispred džamije Al-Nour, došlo do eskalacije nasilja.

"Imam osecaj da živim u Hamburgistanu. Raspoloženje je bilo veoma eksplozivno", rekao je Danijel Abdin predsedavajuci Al-Nour džamije i dodao da oni žive u pravnoj državi Nemackoj i osuđuju svaku formu nasilja.

Nemacka savezna kriminalisticka služba smatra, kako prenose nemacki mediji danas, da bi nasilje iz grada Kobane moglo da izazove reakciju medu Kurdima u Nemackoj.

Obracuni iz Hamburga i grada Cele izazvali su danas reakcije nemackih politicara, koji ukazuju da se na nemackim ulicama neće dozvoliti nasilje.

"Mi nećemo dozvoliti da se religiozno motivisani konflikti sa Bliskog istoka prenesu u nemacke gradove", rekao je zamenik šefa poslanickcog kluba demohrišcana u Bundestagu Tomas Štrobl i naglasio da su sada nužni brzi krivicni postupci protiv počinilaca, prenose mediji.

On je upozorio da takva vrsta nasilja "na nemackim ulicama nema šta da traži|.

Senator za unutrašnje poslove grada-pokrajine Hamburga, socijaldemokrata Mihael Nojman zahtevao je da se konflikti mirno regulišu i rekao da se nasilni ispadi i obracuni nece tolerisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: