"Ebola može da postane novi HIV"

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden istakao je da je ebola najveći izazov za svet još od pojave virusa HIV.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2014.

15:14

Default images

“Ja 30 godina radim u javnom zdravstvu, a ovakvu situaciju sam video samo kada se pojavila sida. Ovo će biti veoma duga borba, a mi moramo da radimo na tome da ebola ne postane nova sida“, rekao je Friden.

On je pre nekoliko dana u svom blogu napisao da će zatvaranje granica, zabrana putovanja u države pogođene ebolom i i iz njih, kao i bilo kakvo izolovanje područja na kojima su zabeleženi slučajevi obolevanja od ove bolesti može da poveća nepoverenje ljudi u vlasti, te da ih odbije od saradnje u zaustavljanju širenja ebole.

“Kada su me pitali da li da se zatvore granice sa Liberijom, odgovorio sam negativno. Moramo da radimo u neinficiranim oblastima, moramo da podržavamo napore da se spreči širenje ebole u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, strategijom koja ne uključuje izolaciju. Ako ih izolujemo, onda će pomoć teško dolaziti, a tako se otvara mogućnost za ilegalne izlaske iz tih zemalja, što će dodatno otežati njihovo praćenje i praćenje njihovog zdravstvenog stanja“, naveo je Friden.

On je gostovao i na televiziji NBC, gde je govorio o mogućnostima za pronalaženje leka za ebolu.

“Za sada najviše poverenja imamo u zmap, ali njega više nema i veoma je teško napraviti nove količine, biće nam neophodni meseci samo da napravimo male doze. Suština je da znamo kako da zaustavimo ebolu, a ona se sigurno neće širiti u SAD iz dva razloga, možemo kontrolisati infekcije u bolnicama i možemo da vršimo intervencije u javnom zdravstvu koje mogu da uđu u trag eboli“, istakao je Friden.

Njegova izjava u vezi s eksperimentalnim lekom potvrđena je u sredu, pošto je poslednja dostupna doza leka zmap prosleđena u Norvešku, za lečenje lekarke koja se inficirala u Liberiji. Prethodno je u Dalasu zabeležen prvi smrtni slučaj od ebole u SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: