Ebola: U MK verovatno lažna uzbuna

Makedonsko ministarstvo zdravlja je saopštilo da britanski državljanin, koji je preminuo u toj zemlji, nije umro od ebole.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 09.10.2014.

19:14

Default images

Kako je saopšteno, pacijent, star 58 godina, preminuo je od unutrašnjeg krvarenja i povišene temperature. "Pacijent je poslednja tri dana imao visoku temperaturu i odbijao je da uzima hranu. Lekari su utvrdili da je u pitanju alkoholičar koji je možda preminuo usled pojave hemoragične groznice, koja može da bude karakteristična i za virus ebole", navodi se u saopštenju.

On je, inače, u bolnicu u Skoplje stigao danas oko 15 sati, a preminuo je nekoliko časova kasnije.

Kako je preneo makedonski list "Večer", proveru će izvršiti referentna međunarodna laboratorija.

Prethodno je, podsetimo, Rojters preneo da je u Skoplju umrla osoba za koju se sumnja da je zaražena ebolom. Kod još jednog Britanca ispoljeni su simptomi virusa ebole, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters.

Dr Jovanka Kostovska iz makedonskog Ministarstva zdravlja pojasnila je da je danas hitna služba dobila poziv iz jednog skopskog hotela, iz kog je rečeno da jedan gost povraća. Hitna služba je odmah intervenisala i kako je rekla, nakon što su konstatovali stanje velike iscrpljenosti, prevezli su ga na Infektivnu kliniku. Klinika je preduzela sve mere, navodi Kostovska, i dodaje da je pacijent u trenutku kada je stigao imao blago povišenu temperatutu - oko 37,4, što ne odgovara virusu ebole, za koji je karakteristična temperatura iznad 38,5 stepeni. Međutim, brza smrt i teška krvna slika, krvarenje i temperatura su, prema njenim rečima, izazvali prvobitno sumnju da je u pitanju ebola. Ona kaže da će obdukcija, a nakon toga i međunarodna laboratorija, pokazati o čemu se tačno radi, prenose makedonske Vesti.

Kako je rekla, preminuli je u Makedoniju ušao 2. oktobra iz Britanije, a prema rečima njegovog kolege, nisu boravili u zemljama u kojima je epidemija ebole.

Bili su smešteni u hotelu "Mavrovka", a kako prenose "Vesti", svi iz hotelskog i medicinskog osoblja su u karantinu, dok ne stignu prvi rezultati. Takođe, u hotelu se vrši hitna dezinfekcija.

Ona je navela da, iako verovatno nije reč o eboli, sprovodi se standardna procedura kao kad je u pitanju takav slučaj.

Kako navodi "Hafington post", preminuli Britanac se zove Vilijam Puli i zdravstveni je radnik koji je kao dobrovoljac radio u ugroženim područjima u Africi.

On je tamo došao u kontakt sa virusom, pa je potom prebačen u Britaniju 24. avgusta, gde se navodno oporavio u karantinu u londonskoj bolnici Rojal fri. Agencija AP prenosi da će se rezultati analize uzoraka uzetih od preminulog znati za 48 sati.

Danas se pojavila još jedna lažna uzbuna. Naime, francuske vlasti zatvorile su jednu kuću u blizini Pariza nakon sumnje da se pojavila ebola, jer se četvoro ljudi žalilo na glavobolju i groznicu, ali se ispostavilo da nije u pitanju taj virus.

Srpsko Ministarstvo zdravlja prati situaciju

Ministarstvo zdravlja Srbije prati situaciju u Makedoniji.

"Ministarstvo zdravlja prati situaciju i preduzima sve neophodne mere, a o ovom konktretnom slučaju čeka se zvanična potvrda Svetske zdravstvene organizacije", rečeno je Tanjugu.

Tanjugov izveštač iz Makedonije javlja da su zdravstvene vlasti u Skoplju u povišenom stanju pripravnosti, kao i da su policija i zdravstveni radnici u skafanderima blokirali hotel u kome je odseo Britanac.

Ministarstvo zdravlja Srbije je ranije danas saopštilo da su preduzete sve neophodne mere prevencije i sprečavanja unošenja ebole u Srbiju, a tim povodom je pod zdravstveni nadzor stavljeno 708 osoba, od kojih su 92 doputovale s područja ugroženih tim virusom.

Epidemija ebole u Zapadnoj Africi najveća je opasnost od pojave virusa HIV-a, saopštio je ranije danas visoki američki zvaničnik Tomas Friden.

"Trebalo je da svet brzo reaguje, kako ovo ne bi postala nova sida", rekao je Friden, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), na forumu Svetske banke posvećenom krizi.

Od izbijanja epidemije ebole do sada je, većinom u Zapadnoj Africi, umrlo najmanje 3.860 ljudi, od kojih su više od 200 bili zdravstveni radnici, preneo je BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: