Kućni pritvor za mržnju Roma

Apelacioni sud je osudio na po pet meseci kućnog zatvora šestoricu okrivljenih zbog izazivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti prema Romima u selu Jabuka.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.10.2014.

14:40

Default images

Presuda se odnosi i na učešće u neredima u selu Jabuka nakon ubistva sedamnaestogodišnjaka 2010. godine, za koje je optužen njegov romski vršnjak.

Tom odlukom sud je, nakon održanog pretresa, preinačio presudu Višeg suda u Pančevu, tako što ih je osudio za lakši oblik krivičnog dela - izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti u saizvršilaštvu i smanjio im kazne za po mesec i tri meseca zatvora, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Zbog nereda u selu Jabuka osuđeni su Predrag Spasić, Marko Stefanovski, Dejan Lešnikovski, Vladimir Stanišić, Srđan Bubalo i Toni Zmejkevski.

Inače za ubistvo romskog dečaka Dejana S. na četiri godine maloletničkog zatvora prvostepeno je osuđen Bojan J. iz sela Jabuka.

Dejan Lešnikovski, Vladimir Stanišić, Srdan Bubalo i Toni Zmejkevski, Predrag Spasić i Marko Stefanovski osuđeni su što su od 10. do 14. juna 2010. godine, u Jabuci, zajedno sa većim brojem NN lica izazivali nacionalnu mržnju i netrpeljivost među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, navodi se u presudi.

Kao učesnici neformalnih skupova, posle ubistva maloletnika za koje je optužen, takođe, maloletni Rom, u kojima je učestvovalo više stotina lica, pešice su se kretali ulicama sela u kojima pretežno žive pripadnici romske nacionalne manjine i uzvikivali "Ubij cigana, zapali, zakolji, da cigan ne postoji“ i slično.

Tokom šetnji učesnici skupa su zapalili jednu romsku kuću, kamenovali Evangelističko - metodističku crkvu u kojoj se okupljaju pripadnici romske nacionalne manjine, kao i kuće u kojima žive Romi, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Zbog nereda u selu svake večeri više desetina policajaca morali su da pružaju zaštitu oštećenima i njihovim prodicama, kućama i imovini, dok su mnoge romske porodice u strahu da bi pretnje mogle biti ispunjene napustile svoje kuće i pobegle u druga mesta u okolini.

Sve to je dovelo do ozbiljnog narušavanja međunacionalnih odnosa između pripadnika srpskog i makedonskog naroda i romske nacionalne manjine, smatra sud.

Po nalaženju Apelacionog suda nije prihvatljiv stav prvostepenog suda da su radnjama okrivljenih izazivani nered ili nasilje i izvršili teži oblik krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, jer su protestne šetnje već bile organizovane i u toku.

Okrivljeni su se priključivali već formiranim kolonama učesnika, nisu učestvovali u oštećenju verskog objekta, nisu učestvovali u nanošenju lake telesne povrede, niti u paljenju jedne romske kuće, dok u pogledu oštećenja kuća i objekata, nije bilo nijednog dokaza da su okrviljeni neposredno to uradili.

Imajući sve to u vidu Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu u pogledu pravne kvalifikacije.

Takođe, Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu i u delu odluke o kazni, jer su ovom presudom optuženi oglašeni krivim za osnovni oblik krivičnog dela, a imajući u vidu stepen krivice, okolnosti pod kojima je delo učinjeno i činjenicu da za njih nema otežavajućih okolnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: