Apel za pomoć Kurdima u Kobaneu

Nekoliko sirijskih grupa za ljudska prava izdale su dramatičan apel za pomoć sirijskom kurdskom gradu Kobaneu da ne padne u ruke ekstremista Islamske države.

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2014.

12:12

Default images

U međuvremenu borbe se nastavljaju i danas u tom gradu na sirijsko-turskoj granici, trećem po veličini u Siriji.

Sedam grupa za ljudska prava, uključujući kurdsku organizaciju za ljudska prava i Organizaciju za ljudska prava u Siriji navode da napad pripadnika Islamske države na taj grad i okolinu, koji je počeo sredinom septembra, predstavlja jasan oblik progona i etničkog
čišćenja.

Zbog borbi raseljeno je skoro 280.000 ljudi koji su pobegli iz straha od ubijanja, pogubljenja, bezvlašća i otmica žena i dece.

U Turskoj je sinoć poginulo najmanje 14 osoba u sukobima između turske policije i kurdskih demonstranata koji osuđuju Ankaru zbog
nedelovanja prema džihadistima koji žele da zauzmu sirijski kurdski grad Kobane na granici s Turskom.

Turska za sada odbija da se pridruži stranoj koaliciji, predvođenoj SAD, koja izvodi vazdušne napade na položaje Islamske države.

Sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava javlja danas da su se ekstremisti Islamske države koji pokušavaju da zauzmu Kobane,
povukli iz nekih kvartova zbog vazdušnih napada međunarodne koalicije.

Džihadisti više nisu prisutni u zapadnom delu grada ali i dalje drže položaju na istoku i u južnom predgrađu, navodi Opservatorija.

Pripadnici Islamske države ušli su u Kobane, treći po veličini gradu u Siriji, u ponedeljak uveče posle tronedeljnih sukoba oko grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: