Kobane: Delimično povlačenje ID

Ekstremisti Islamske države povukli su se, tokom noći, iz nekih delova sirijskog grada Kobane, posle vazdušnih udara međunarodne koalicije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 08.10.2014.

08:44

Default images

Međunarodna koalicija predvođena SAD izvela je danas nove vazdušne napade na pripadnike ekstremističke Islamske države, javio je izveštač AFP. Nakon vazudšnih napada, oblak gustog crnog dima pojavio se iznad brda na istočnoj strani grada, javio je novinar francuske novinske agencije koji izveštava sa turske strane granice.

Rami Abdel Rahman, direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava, čije je sedište u Londonu, rekao je da su se "borci ID povukli tokom noći iz nekoliko oblasti istočno od Ain Al-Araba (što je arapski naziv za Kobane) i sa jugozapadnih oboda grada", prenela je agencija AFP.

Posle povlačenja, borci ID su i dalje prisutni u istočnim delovima kao i na južnim obodima tog strateškog grada, ali ih više nema prema zapadu, rekao je Rahman.

Rahman je objasnio da je povlačenje rezultat udara na njihove pozicije u vazdušnim napadima, koji su izazvali žrtve i oštećenja na najmanje četiri njihova vozila.

AFP podseća da su borci ID ušli u grad Kobane u ponedeljak uveče, posle skoro tri nedelje borbi oko grada koji se nalazi na samoj granici Sirije i Turske.

Međunarodna koalicija, na čelu sa SAD, noćas je izvršila dosad najintenzivnije vazdušne udare na borce Islamske države u sirijskom gradu Kobane, u blizu Turske.

Međutim, borbe oko grada su nastavljene, javio je jutros britanski Bi-Bi-Si. Sirijsko-kurdski borci potvrdili su da su udari bili najefikasniji do sada, ali je trebalo da dođu mnogo ranije i situacija je, tokom noći, ostala veoma ozbiljna jer su kurdski borci IPG milicije bili pod intenzivnim pritiskom.

"IPG snage vode teške borbe i oni pokušavaju da odbrane civile. Veoma je velika operacija protiv njih", rekao je lider kurdske partije u Siriji Saleh Muslim.

Bi-Bi-Si podseća da je najmanje 400 ljudi poginulo u poslednje tri nedelje borbi za pogranični grad Kobane i da je 160.000 Sirijaca pobeglo preko granice u Tursku.

Dok se najnoviji vazdušni udari realizuju oko grada Kabane, istovremeno administracija američkog predsednika Barka Obame navodi da su "sve više razočarani onim što vidi - izgovorima Turske da ne čini više, da vojno interveniše", navodi Bi-Bi-Si.

"Prisutan je rastući bes zbog odugovlačenja Turske da reaguje da se spreči masakr, na oko kilometar od njene granice. Bez obzira na galopirajuću humanitarnu katastrofu u Siriji, oni izmišljaju razloge da ne reaguju da spreče još jednu katastrofu. To nije način na koji NATO saveznik reaguje, dok se odvija pakao na korak od njihove granice", naveo je visoki zvaničnik američke administracije, piše Njujork tajms.

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura zatražio je sinoć da međunarodna zajednica momentalno mora da stane u odbranu sirijskog grada Kobane kojem preti da padne u ruke džihadista.

"Svet, svi mi, veoma žalimo što je ID u stanju da preuzme grad koji se hrabro branio, ali je pitanje da li će i uspeti u tome. Mi treba momentalno da reagujemo", naveo je Mistura u saopštenju, dodaje AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: