Došao iz Afrike bez testa na ebolu

SZO tvrdi da je Evropa veoma dobro pripremljena za slučaj širenja ebole. Međutim, iskustva putnika pokazuju da kontrole na aerodromima i nisu tako rigorozne.

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2014.

16:22

Default images

Samo nekoliko sati nakon što je potvrđeno da je medicinska sestra iz Madrida postala prva osoba u Evropi inficirana virusom ebole posle kontakta s inficiranim pacijentom, Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je širenje virusa u Evropi neizbežno.

Mihajlo Cicmilović je s privremenog rada u Africi upravo došao u Srbiju.

"U poslednjih godinu dana sam obišao nekih desetak zemalja, na zapadnoj strani to je bila Gana, Sijera Leone, Obala Slonovače, na istočnoj strani Demokratska Republika Kongo, Zambija, Uganda i Tanzanija", priča Mihajlo.

- I kakav je život u Africi?

"Lep, ali i tužan", odgovara kratko.

Mihajlo je siguran da je u Africi zaštićen od smrtonosnog virusa, ali i svestan opasnosti problema s kojim zdravstveni sistemi siromašnih afričkih država ne mogu sami da se nose. Po sletanju na aerodrom "Nikola Tesla" prošao je svu neophodnu kontrolu.

"Sistem je jako prost. Sleti se na aerodrom, oni vas pitaju odakle dolazite. Kažete odakle dolazite, koliko dugo ste bili, jedan čovek, valjda iz Ministarstva zdravlja, popuni neki formular i u obavezi ste u roku od 48 sati da se javite. To je više kao neki intervju, niko vas ne pregleda, ne meri vam temperaturu, ništa, što je razlika u afričkim zemljama."

- U Beograd si došao preko Istanbula, da li je tamo bila neka kontrola?

"Ne, sasvim se normalno krećete aerodromom, niko vas ništa ne pita."

U Srbiji u ovom trenutku pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 702 osobe, među njima 92 koje su boravile u zemljama u kojima je registrovana ebola. Infektivne klinike u Bogradu, Nišu i Novom Sadu su određene za mesta gde će se,, iako je verovatnoća za to mala, ako se budu pojavile sumnje ili oboljenja, smestiti pacijenti.

"Sada kada imamo pojavu prenosa infekcije u Evropi, situacija postaje još ozbiljnija, pre svega za zdravstveni sistem. Građani nemaju nikakvog razloga za brigu zato što se ovo pre svega tiče zdravstvene službe i vlasti. Ebola se prenosi samo direktnim kontaktom i to sa obolele osobe. ono što je ovde u ovoj situaciji dobra činjenica to je da osobe koje su u periodu inkunbacije, znači koje su bile i kontaktu, a još nemaju simptome, a imaju virus nisu zarazne, ne mogu da prenesu infekciju", kaže Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje "Batut".

Izolovani slučajevi zaraze ebolom su neizbežni u Evropi, ali je izuzetno mali rizik od širenja infekcije, zato što se ona može na vreme sprečiti, potvrdila je i Svetska zdravstvena organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: