Uskoro potpuna zabrana pušenja?

Prema osnovnim odredbama novog Zakona o duvanu pušenje na radnom i javnim mestima biće potpuno zabranjeno, prenose “Večernje novosti”.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 08.10.2014.

15:09

Default images

Takođe, pravila za pakovanje i izgled kutija cigareta biće značajno stroža, zabraniće se proizvodnja slim cigareta i onih sa ukusom mentola, a upozoravajuće slike o štetnosti duvana na svakoj kutiji će biti obavezne, dok će biti uvedena i veća kontrola elektronskih cigareta.

Takve odredbe su predviđene novom Direktivom Evropske unije o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda, a kao jedna od potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, Srbija, i kao kandidat za članstvo u EU, ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima.

Takva tema je deo poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.

“Mi kasnimo sa merama koje se tiču kontrole duvana, već je trebalo da uvedemo potpunu zabranu pišenja na javnim mestima, ali duvanska industrija je izuzetno uticajna, a nije bilo ni političke volje da se to sprovede. Sada imamo situaciju da se na radnim mestima ne piši javno, ali se oseća dim, što znači da se puši krišom”, navodi za “Novosti” Srmena Krstev, predsednika republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Za razliku od sadašnjeg rešenja po kojem ugostiteljski objekti mogu da biraju da li će biti pušački ili nepušački, ili pola-pola ako su veći od 80 kvadratnih metara, po novim pravilima tu neće moći da se nađe duvanski tim.

Zabrana pušenja na radnim i javnim mestima uvedena Zakonom pre četiri godine, dovela je do smanjenja izloženosti stanovnika duvanskom dimu - na radnim mestima sa 45 odsto na 22 odsto, a u školama sa 44 na četiri odsto. U Srbiji, međutim, i dalje puši više od trećine odraslog stanovništva i 13 odsto mladih.

“Preventivnim merama pušenje je među odraslima smanjeno sa 40,5 odsto na 35,8 odsto, ali to je i dalje ogroman broj pušača. Neophodno je oformiti multisektorski savet za kontrolu duvana, zabraniti pušenje i u ugostiteljskim objektima, povećati porez i akcize na duvanske proizvode, jer takva mera značajno smanjuje pušenje u populaciji mladih i siromašnih, uvesti slikovna upozorenja na paklicama, ali i regulisati upotrebu elektronske cigarete”, navodi Krstev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: