Protesti Kurda zbog ID širom Evrope

U Turskoj je u nekoliko gradova došlo do protesta zbog napredovanja džihadista ID ka granici te zemlje. Kurdi su danas protestovali širom Evrope.

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2014.

10:07

Default images

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države i zauzimanja delova kurdskog strateškog grada na granici s Turskom - Kobanea.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je jedan pripadnik povređen, prenela je agencija AP.

Turska policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima - Dijarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfiju i Hakariju.

Džihadisti su u ponedeljak uveče zauzeli tri okruga u Kobaneu, gradu na granici s Turskom.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i deca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.

Sirijski Kurdi više od tri sedmice vode žestoke okršaje sa džihadistima Islamske države, koja drži pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka. U Briselu je oko 50 kurdskih demonstranata upalo u zgradu Evropskog parlamenta noseći kurdske zastave.

Oni su potom seli u hol, dok su im evropski poslanici prilazili.

"Borićemo se protiv Islamske države", poručio im je na engelskom šef socijalista u Evropskom parlamentu Đani Pitela, koji je pozdravljen aplauzima.

Kurdski demonstranti su tokom noći ušli u holandski parlament, a protestovali su i u francuskom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: