U Srbiji nema obolelih od ebole

U Srbiji nema obolelih od virusa ebole, niti je ijedna osoba smeštena u karantin zbog aktuelne epidemiološke situacije u Zapadnoj Africi, kažu u "Batutu".

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2014.

12:47

Default images

"Zdravstveni nadzor je mera koja se primenjuje na zdrave osobe - za sve putnike koji dolaze iz zemalja u kojima ima kolere, kuge, žute groznice, virusnih hemoragijskih groznica (gde spada i ebola) i malarije, radi praćenja njihovog zdravstvenog stanja", rekla je šefica Odeljenja za epidemiološki nadzor Bojana Grgić.

Virus ebole ne prenosi se u periodu inkubacije, već tek po pojavi simtpoma.

Prema raspoloživim podacima, zaključno sa 5. oktobrom pod zdravstvenim nadzorom je 688 osoba, a među njima je 89 osoba iz zemalja ugroženih ebolom.

Karantin je mera koja se sprovodi nad licima koja su bila u kontaktu s laboratorijski potvrđenim slučajem obolevanja od ebole. U pitanju su takođe zdrave osobe kojima se ograničava sloboda kretanja i kojima se utvrđuju obavezni zdravstveni pregledi.

Sve osobe koje putuju u zemlje u kojima ima ebole treba da se pridržavaju osnovnih mera predostrožnosti, čime se rizik od zaražavanja svodi na najmanju moguću meru.

"Iako postoji verovatnoća da osobe zaražene virusom ebole putuju iz ugroženih područja u Evropu, rizik od prenošenja infekcije na članove porodice ili u zdravstvenim ustanovama je jako nizak, ako se primene odgovarajuće mere prevencije", poručili su iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: