Osuda protesta protiv azilanata

Zaštitnik građana Saša Janković danas je najoštrije osudio protest zbog izgradnje centra za azilante nedaleko od Mladenovca.

Izvor: Beta

Utorak, 07.10.2014.

12:17

Default images

"Vest da je lokalno rukovodstvo podržalo, a možda i organizovalo protest, takav gest čini još neprihvatljivijim i neodgovornijim", naveo je Janković u pisanoj izjavi.

On je dodao da lokalni čelnici, umesto izliva ksenofobije, treba da s republičkim vlastima otvore ozbiljan dijalog o infrastrukturnim i socijalnim potrebama kako bi eventualna izgradnja centra za azilante bila od koristi za stanovništvo i povećala, a ne smanjila kvalitet života u zajednici, što uz ozbiljan rad i pripreme nije nedostižno.

Prema njegovim rečima, istovremeno republičke vlasti treba da bez odlaganja počnu razgovor s lokalnom zajednicom kako bi se predupredili nesporazumi, utvrdile tačne potrebe i obavile sve neophodne pripreme, koje umnogome premašuju proste građevinske radove na izgradnji centra.

"Do sada, takav dijalog i pažnja prema drugim lokalnim zajednicama u koje su bili smešteni azilanti često su nedostajali i takav stav mora da se promeni", ocenio je Janković.

Više od 1.000 Mladenovčana okupilo se juče ispred zgrade opštine u centru grada, jer se protive otvaranju azila u selu Mala Vrbica koje se nalazi na sedam kilometara od centra grada.

Predsednik opštine Mladenovac Dejan Čokić kaže da su skup podržali i predsednici opština Vračar Branimir Kuzmanović, Smederevske Palanke Radoslav Milojičić i Dragan Jovanović predsednik opštine Topola, kao i Vladan Glišić iz pokreta “Dveri”.

Stefanović: Ogradili smo se od funkcionera DS zbog protesta

Potpredsednik Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović rekao je danas da se ta stranka jasno ogradila od postupka određenih funkcionera koji su podržali protest u Mladenovcu zbog otvaranja centra za azilante u obližnjem selu.

"Vrlo jasno smo se ogradili od postupka određenih funkcionera DS koji su samoinicijativno u tome učestvovali. DS osuđuje svaku ksenofobiju i svaki rasizam. Apsolutno osuđujemo takve postupke zbog postupaka, a ne zbog toga ko je sve bio na protestu", kazao je Stefanović agenciji Beta.

Na protestu su pored pojedinih funkcionera DS bili i pripadnica Dveri.

"Smatram da je to vrlo loše. Drago mi je da se stranka ogradila ali mislim da je trebalo da se ogradi i oko povoda za zakazivanje skupa a ne samo oko Dveri. Mi sa Dverima niti sa bilo kim te orijentacije nećemo nikada imati ništa, to je prva stvar, a druga stvar mislim da su pojedinci iz DS koji su tamo otišli pogrešili ali je tu stranka vrlo porecizno izašla i ogradila se od toga", kazao je Stefanović.

Upitan šta će biti sa tim funkionerima DS, Stefanović je rekao da je to sad pitanje za predsednika stranke.

"Znam šta bih ja predložio ali to ću sačuvati za stranačke organe", naveo je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: