Kobane: Džihadisti istakli zastavu

Džihadisti ID su danas istakli svoju zastavu na jednoj zgradi u istočnom delu strateški važnog sirijskog grada na granici sa Turskom, Kobanea, javlja Rojters.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.10.2014.

14:17

Default images

U Kobaneu se od sredine septembra odvijaju borbe između kurdskih snaga i pripadnika ID za kontrolu nad tim gradom, navodi britanska agencija.

Na televizijskim snimcima snimljenim iz susedne Turske se može videti kako se crna zastava, koja najverovatnije pripada Islamskoj državi, vijori sa jedne četvorospratne zgrade u blizini poprišta najintenzivnijih sukoba Kurda i džihadista poslednjih dana.

Turski vojni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je reč o zastavi ID, ekstremističke organizacije koja je od početka leta zauzela velike delove teritorije Sirije i Iraka.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da je tokom jučerašnjeg dana u okolini Kobanea u borbama između Kurda i džihadista stradalo više od 45 ljudi sa obe strane, uključujući jednu pripadnicu kurdske zajednice koja je izvršila samoubilački bombaški napad, ubivši pritom nekoliko džihadista.

Kobane i okolina su od sredine septembra izloženi žestokim napadima džihadista, koji su prethodno osvojili više desetina okolnih sela sa većinskim kurdskim stanovništvom.

Sa turske strane granice je najmanje 14 tenkova turske vojske zauzelo odbrambeni položaj na brdu iznad Kobanea, iz kojeg se čuje žestoka pucnjava i vide oblaci crnog dima.

Jedna zalutala granata, ispaljena danas tokom sukoba kurdskih i džihadističkih snaga, pogodila je kuću i prodavnicu sa turske strane granice, ali srećom niko nije povređen. Juče je u sličnom incidentu povređeno najmanje četvoro ljudi, javile su agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: