I dijagnoze radimo u inostranstvu

Dijagnostika za retke genetske bolesti, koja ne može da se uradi u Srbiji, moći će da se obavlja u inostranstvu, i to na teret RFZO.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.10.2014.

15:08

Default images

U želji da pomogne pacijentima RFZO je treći put za godinu dana proširio Pravilnik o upućivanju pacijenata na lečenje u inostranstvo, saopštio je danas taj fond.

Nova izmena urađena je u interesu pacijenata kojima je neophodna dijagnostika za retke genetske bolesti koja se ne može uraditi u Srbiji.

U skladu s predlogom medicinske ekspertske grupe, koja je osnovana na zahtev direktora RFZO Momčila Babića, u inostranstvo će biti slat biološki materijal pacijenata na potrebne analize radi dijagnostike retke genetske bolesti, što je uobičajena procedura u svetu.

U izuzetnim situacijama, na dijagnostiku u inostranstvo će biti upućivan i sam pacijent i to na osnovu mišljenja i odobrenja Republičke stručne komisije za retke bolesti Ministarstva zdravlja.

Prema oceni ekspertske grupe, godišnje se može očekivati oko 500 zahteva za obavljanje dijagnostike za retke genetske bolesti u inostranstvu.

Još jedna važna dopuna Pravilnika omogućiće da se na lečenje u inostranstvo mogu uputiti i pacijenti s malignim bolestima urogenitalnog sistema koje zahtevaju istovremeno kombinovanje nekoliko vidova lečenja (dve ili više metoda), odnosno istovremenu primenu operativnog lečenja, radioterapije i hemioterapije za slučajeve kada to u Srbiji nije moguće uspešno uraditi.

Takođe, i pacijenti s dubokim tumorima mozga i vaskularnim malformacijama mozga i kičmene moždine, neuralgijom petog i devetog moždanog živca, od sada će dobiti i mogućnost najsavremenijeg lečenja takozvanom "True Beam" procedurom koja omogućava da im se sačuva vid, piše u saopštenju RFZO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: