"Srbija i Jermenija ukidaju vize"

Ministri spoljnih poslova Jermenije i Srbije, Edvard Nalbandijan i Ivica Dačić najavili su inicijativu za ukidanje viza za građane obe zemlje.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

13:33

Default images

"Srbiju i Jermeniju vezuju dugogodišnji prijateljkski odnosi. Insistiraću kao ministar spoljnih poslova da odnose sa tradicionalnim prijateljima stalno unapređujemo", rekao je Dačić, navodeći i da "dve zemlje vezuje i tradicionalni nemar prema prijateljima".

Dačić je posle razgovora sa Nalbandijanom rekao da je prihvatio inicijativu da se ukinu vize za sve građane Srbije i Jermenije i najavio i da će Srbija otvoriti ambasadu u Jermeniji.

Zvaničnici su najavili posetu predsednika Srbije Tomislava Nikolića Jermeniji, a Nalbandijan je ovom prilikom uputio i Dačiću poziv da poseti Jerevan.

Šef srpske diplomatije je rekao i da se Srbija, koja će 2015. predsedavati OEBS-u, "apsolutno pridržava svih međunarodnih dokumenata vezano za pitanje Nagorno-Karabaha", oblasti oko koje se spore Azerbejdžan i Jermenija.

"Posebnu pažnju ću posvetiti podršci i radu Minsk grupe da se sačuva mir i da se dođe do političkog rešenja problema", rekao je Dačić.

Nalbandijan je istakao da je susret bio prilika da se razgovara o perspektivama saradnje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa.

On je rekao i da se sastao sa srpskim partijarhom Irinejom, kome je preneo pozdrave poglavara jermenske crkve, katolikosa Karekina Drugog.

Šef jermenske diplomatije je ponovio nepromenjen stav jermenskih vlasti po pitanju Kosova i "pozdravio pokretanje dijaloga Beograda i Prištine s ciljem da se postigne obostrano prihvatljivo rešenje".

U Beogradu je potpisan i sporazum o saradnji diplomatskih akademija ministarstava spoljnih poslova Jermenije i Srbije.

Vučić i Nalbandijan: Dobri bilateralni odnosi

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Jermenije Edvard Nalbandijan ocenili su da ima prostora za unapređenje ekonomskih odnosa dve zemlje i zaključili da je potrebno povezati investitore i pokrenuti zajedničke projekte u brojnim oblastima kao što su nauka, medicina, a naročito ekonomija.

Premijer Vučić je tokom razgovora zahvalio na poseti i istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima. Posebno je naglasio da će se raditi na realizaciji viznih olakšica kako bi se podstakla veća turistička i ekonomska razmena.

Ministar Nalbandijan je izrazio želju da premijer Vučić poseti njihovu zemlju i istakao da postoji prostora da se unaprede ekonomski odnosi i robna razmena.

Sagovornici su zaključili da su odnosi između dve zemlje tradicionalno dobri i da se narodi Srbije i Jermenije međusobno poštuju zbog sličnih tradicija i kultura, navodi se u saopštenju.

Nikolić i Nalbandijan za povećanje ekonomske saradnje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Jermenije Edvard Nalbandijan založili su se u Beogradu za jačanje ekonomske saradnje uz ocenu da ona ne prati izvanredne odnose dva naroda i dve zemlje.

Kako je saopšteno iz Pres službe predsednika Srbije, Nikolić i Nalbandijan ocenili su da je "neprirodno da pored izvanrednih odnosa dva naroda, trgovinska razmena u prvih šest meseci 2014. iznosi samo 10 miliona dolara".

“Činjenica da su Srbija i Jermenija do sada potpisale samo šest ugovora o međusobnoj saradnji najbolje pokazuje da postoji još mnogo prostora za njeno unapređenje, istakli su predsednik Nikolić i ministar Nalbandijan“, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: