"Grčka koči put Makedonije ka EU"

Češki premijer Bohuslav Sobotka izrazio je žaljenje što Grčka sporom oko imena koči Makedoniju na putu ka Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

14:52

Default images

"Češka žali zbog toga što dosadašnji stav Grčke u izvesnoj meri koči ulazak Makedonije u Evropsku uniju", rekao je Sobotka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim.

Češki premijer naglasio je da ne vidi nikakve razloge zašto Makedonija ne bi mogla da odmah uđe u NATO i EU čim ispuni postavljene kriterijume a Gruevski je dodao da je njegova zemlja uslove ispunila a da početak pristupnih pregovora blokira jedino Grčka koja ne pokazuje volju da reši spor.

"Na drugoj strani na žalost ne vidimo spremnost da se spor reši. Oni to pravdaju svojim unutrašnjim problemima ali mi mislimo da se radi o nedostatku volje", naveo je Gruevski.

Sobotoka i Gruevski su danas pažnju u bilateralnim razgovorima posvetili i privrednoj i trgovinskoj saradnji a učestvovali su i na seminaru o mogućnostima ulaganja u makedonsku privredu koji je organizovalo češko Ministarstvo industrije i trgovine.

Sobotoka je kao perspektivne oblasti u kojima bi poslovnu saradnju mogla da dalje razvijaju češka preduzeća naveo gasnu industriju, modernizaciju infrastrukture i isporuke ekoloških tehnologija u Makedoniju.

Makedonskog premijera primio je i češki predsednik Miloš Zeman.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: