Dalaj lama se vraća na Tibet?

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama izjavio je da sa kineskim vlastima vodi nezvanične pregovore oko hodočašća na Tibet, nakon više od pola veka u izgnanstvu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.10.2014.

13:14

Default images

Dalaj lama je rekao da je ljudima sa kojima je razgovarao u Kini, uključujući neke penzionisane zvaničnike vladajuće Komunističke partije, "jasno izrazio" svoju želju da poseti planinu Vutaj Šan u svojoj rodnoj zemlji, koju Tibetanci smatraju svetom.

"Taj plan još nije finalizovan, ali ideja postoji. Ne zvanično ili ozbiljno, ali nezvanično se o tome razgovara. Tu svoju želju sam jasno izrazio, a neki moji prijatelji su za to pokazali istinsko interesovanje“, rekao je dalaj lama.

"Nedavno su neki kineski zvaničnici, na primer zamenik sekretara KP u autonomnom regionu Tibet, takođe pomenuli mogućnost moje posete tom svetom mestu u formi hodočašća", otkrio je dalaj lama.

U javnosti su se u poslednje vreme pojavile spekulacije o ublažavanju tenzija između dalaj lame i Kine, čije su vlasti ranije optuživale tibetanskog duhovnog vođu za pokušaj secesionizma.

Dalaj lama je Tibet napustio 1959. godine, nakon neuspešnog pokušaja dizanja pobune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: