Ima li prodaje organa u Ukrajini?

Ruski mediji tvrde da su u masovnim grobnicama u Ukrajini pronađena tela bez vitalnih organa.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

11:32

Default images

Oni navode da su inostrani mediji koji su boravili u oblasti Donjecka i Luganska dugo zanemarivali ovo, iako za to postoje "brojni dokazi".

Humanitarna organizacija Amnesti internešenal ranije je saopštila da je zabrinuta jer postoje sumnje da vojska otima civile i sprovodi nasilje nad njima, a u nekim izveštajima se navodi i da se od njih i vojnika uzimaju organi, koji se prodaju na crnom tržištu.

U toj organizaciji navode i da se mnogi vojnici vode kao nestali i da ne postoji zvanični podatak o broju stradalih.

Sumnje o postojanju trgovine organima javile su se nakon što su ukrajinski hakeri navodno uspeli da provale u kompjutersku prepisku između Sergeja Vlasenka, nekadašnjeg advokata Julije Timošenko, i nemačke lekarke Olge Viber.

Na internetu se proširio sadržaj prepiske, bez potvrde autentičnosti, a u dokumentaciji se spominje trgovina organima, postoje i navodne narudžbine. Prema tim navodima, Ukrajina bi trebalo da šalje organe u ostatak Evrope.

Ruski mediji tvrde da je Ukrajina tako postala centar organizovanog kriminala za trgovinu organima, "za šta postoje i mnogi dokazi" i porede to sa zločinima na Kosovu.

Svedoci iz ukrajinskih bolnica tvrde da su one pune lekara iz drugih zemalja koji čekaju da dobiju organe smrtno ranjenih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: