Kina: Protesti će dovesti do haosa

Kina je upozorila da bi u Hongkongu mogao nastati haos ako se prodemokratski protesti u toj poluautonomnoj kineskoj oblasti nastave.

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.10.2014.

08:39

Default images

Demonstranti su od lidera u Hongkongu tražili da danas podnesu ostavku i najavili da će u suprotnom pojačati svoj protest i okupirati nekoliko važnih vladinih zgrada.

U izveštaju na kineskoj državnoj televiziji sinoć je upućena poruka svim stanovnicima Hongkonga da treba da podrže vlasti u naporima da se ponovo uspostavi red.

Kineski državni listovi, glasila Komunističke partije Kine, u komentarima navode da "vladavina prava mora da se očuva kako bi se osigurao zdrav razvoj demokratije i politike u Hongkongu".

Ulični protesti protiv vlasti i nedavne odluke vlade Kine da ograniči izborne reforme za prve izbore lidera Hongkonga, počeli su u petak, a organizovali su ih studenti.

Kineske vlasti ranije su obećale da će u Hongkongu 2017. godine biti organizovani izbori, ali su kasnije saopštile da će prethodno biti neophodno da kineski Odbor za imenovanje odobri listu kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: