Nastaviti proces normalizacije s PR

Milovan Drecun se danas na sastanku s nemačkim zvaničnikom Ernestom Rajhelom saglasio da je za stabilnost neophodno nastaviti proces normalizacije s Prištinom.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

18:04

Default images

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun, i opunomećenik za Jugoistočnu Evropu u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke, Ernest Rajhel saglasili su se danas da je za stabilnost i prosperitet neophodno nastaviti proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije posle sastanka, Drecun je naveo da je podrška EU, posebno Nemačke, kao njene najznačajnije članice, veoma bitna za Srbiju.

Dodao je da zajednički treba raditi na daljem procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, čime se daje doprinos stabilnosti u regionu i evropskoj perspektivi, ne samo Srbije, već celog regiona Jugoistočne Evrope.

Drecun je ukazao da je bezbednost Srba na Kosovu i dalje nezadovoljavajuća, i rekao da će formiranje zajednice srpskih opština biti ključno za povećanje bezbednosti, ekonomski prosperitet Srba i održiv povratak raseljenih, piše u saopštenju.

Drecun je kazao da se bezbednosna situacija na Kosovu poboljšava od početka primene Briselskog sporazuma, ali da treba intenzivno raditi na povećanju stepena bezbednosti Srba i drugih nealbanaca na Kosovu.

Rajhel je naglasio važnost pokrenutog procesa političkog dijaloga, koji će omogućiti potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i pomirenje Srba i kosovskih Albanaca.

Rajhel je, kako se navodi, istakao da je bitno da se izbegne politička instrumentalizacija pitanja bezbednosti Srba i Albanaca na Kosovu.

Drecun i Rejhel su razgovarali i o postojećoj opasnosti od radikalnog islama i ekstremizma, koji predstavlja veliki bezbednosni izazov za celu Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: