Muftijaštvo kritikuje Vujanovića

Muftijstvo sandžačko oštro kritikovalo predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića što se "usudio" da određuje "granice Islamskoj zajednici i njenim autoritetima".

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.10.2014.

17:59

Default images

Muftijstvo je reagovalo na stav predsednika Crne Gore o tome da nadležnost muftije sandžačkog Muamera Zukorlića "ima svoju granicu" i da ta nadležnost "ne prelazi" na prostor Crne Gore.

Vujanović je reagovao pošto je Zukorlić u Rožajama otvorio "islamski verski vrtić" i saopštio da on ima pravo da deluje na prostoru Crne Gore.

Muftijstvo sandžačko je navelo da je "iznenađeno" stavom predsednika Crne Gore koji se "usuđuje da određuje granice Islamskoj zajednici i njenim autoritetima, kao i da daje sebi za pravo da tumači islamske norme o jedinstvu Islamske zajednice".

"Do sada je g-din Vujanović slovio kao odmeren i mudar političar koji ne izaziva konflikte. Poznato je da je u sporu Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve bio veoma oprezan. Ni tada ni danas mu nije smetalo da SPC iz druge države slobodno deluje na prostoru Crne Gore", objavljeno je na sajtu Muftijstva sandžačkog.

Muftijstvo Vujanoviću sugeriše da, kao predsednik, "treba da vodi računa o interesu države i njenih građana, a to su pre svega mir i stabilnost", dok njegova izjava "ne doprinosi očuvanju i afirmaciji mira i stabilnosti".

"Muftija sandžački je domaćin, a ne gost u oba dela Sandžaka. Oni političari koji to razumeju, imaće ga za sagovornika u cilju očuvanja i afirmacije mira, stabilnosti i prosperiteta i države i naroda", poručuje Muftijstvo šefu crnogorske države.

Crnogorski državni organi prepoznali su u delovanju muftije sandžačkog pretenzije da svoje delovanje prenese i na Crnu Goru čemu se protivi i Islamska zajednica Crne Gore čiji reis, Rifat Fejzić, optužuje Zukorlića za "fašističko delovanje usmejerno na podelu muslimana u Crnoj Gori".

U poslednje vreme sandžački muftija, uz pomoć pojedinih islamskih sveštenika iz Crne Gore, aktuelizovao je pitanje ustrojstva Islamske zajednice u Crnoj Gori koje je, po njegovoj oceni "neregulisano".

Zukorlić se zalaže da Sarajevo bude duhovni centar i crnogorskih muslimana, i da Islamska zajednica Crne Gore bude sastavni deo jedinstvene Islamske zajednice zemalja regiona, a njeno sedište u glavnom gradi BIH.

U sredu je mešovita komisija crnogorske vlade i Islamske zajednice u Crnoj Gori zaključila da ta zajednica, na čelu sa reisom Fejzićem, uživa pun legitimitet na čitavoj teritoriji Crne Gore, a država štiti njen pravni status.

Mešovita komisija je podsetila da se jurisdikcija Islamske zajednice u Crnoj Gori poklapa s crnogorskim državnim granicama što je regulisano ranije potpisanim Ugovorom o odnosu države i Islamske zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: