Bivša Šarićeva vila data školi

Vila oduzeta od Darka Šarića data je na korišćenje školi za osnovno i socijalno obrazovanje "Milan Petrović".

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

20:04

Default images

Velelepna vila na Tatarskom brdu, luksuzno opremljena, s bazenom, ogromnim dvorištem i prostorom od nekoliko stotina kvadrata, jedna je od onih koje su oduzete od kriminalaca i ustupljene socijalnim ustanovama.

U ovoj vili, koja će postati Centar za rehabilitaciju dece sa smetnjama u razvoju, vreme će provoditi štićenici specijalne škole „Milan Petrović“, ali i njihovi roditelji.

Ministar pravde Nikola Selaković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetili su danas jednu od vila na Tatarskom brdu koju je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom predala Novom Sadu na korišćenje.

Odlukom grada objekat je dat na korišćenje školi za osnovno i socijalno obrazovanje "Milan Petrović", a namenjen je za rehabilitaciju dece i omladine sa smetnjama u razvoju i njihovim roditeljima.

"Objekat koji je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom dala na korišćenje školi 'Milan Petrović' samo je jedan u nizu koji će biti dodeljen sličnim ustanovama", rekao je Selaković prilikom posete kući koja je privremeno oduzeta od lica povezanih s narko-bosom Darkom Šarićem.

Po njegovim rečima, Ministarstvo pravde na takav način doprinosi da se deca koja pohađaju ovu školu ne osete diskriminisana.

Ovo nije jedini način na koji država pomaže socijalnim ustanovama, kaže ministar Selaković. On kaže da će izmenama Zakona o krivičnom postupku i centralizacijom upravljanja sredstvima prikupljenim od odlaganja krivičnog gonjenjna, novac biti upućen u humanitarne svrhe, za lečenje dece obolele od retkih bolesti i brojne druge.

"Ova kuća iza nas će služiti ne samo kao pomoć ne samo deci koja pohađaju ovu školu, nego i njihovim porodicama, što je izuzetno važno, jer ni članovi porodica koji imaju decu sa posebnim potrebama ne smeju da se osete diskirminisanim“, rekao je Selaković.
Foto: Tanjug
"Ministarstvo pravde će zajedno sa Novim Sadom doprineti da ovaj objekat bude opremljen nameštajem prikladnim onima koji će u njemu provoditi vreme", kazao je Selaković, naglasivši da škola "Milan Petrović" može da bude primer svima u Srbiji kako se ponaša prema deci s posebnim potrebama.

Vučević je istakao da je Novi Sad ponosan na način na koji je rešeno pitanje raspolaganja oduzetom imovinom.

"Verujemo da ćemo useljavanjem ovih učenika objekte oplemeniti", kazao je Vučević, dodajući da će u Novom Sadu, na sličan način, biti upotrebljena još tri oduzeta objekta, jedna kuća u Sremskoj Kamenici i dva stana u Novom Sadu.

"Radi se o još tri objekta, još jednoj kući ka Sremskoj Kamenici i dva stana u samom gradskom jezgru, koja su isto ustupljeni drugim korisnicima, odnosno jedan objekat školi Milan Petrović, a jedan Centru za socijalni rad Grada Novog Sada“, rekao je za B92 Vučević.
Foto: Tanjug
Direkorka škole "Milan Petrović" Slavica Marković kazala je da će kuća poslužiti da deca, koja pohađaju tu školu, "imaju oštriji pogled i sigurniji korak".

"Zapravo radićemo ovde na rehabilitaciji, učićemo ih onome što zapravo život znači, životnim veštinama, socijalnoj komunikaciji, treningu životnih veština, rehabilitacije u tim specijalizovanim prostorima, pogotovo za osobe sa višestrukim smetnjama“, rekla je ona za B92.

"Ovde ćemo raditi na učenju životnih veština. Deca će po nedelju dana boraviti u kući zajedno sa svojim roditeljima, braćom i sestrama. Tu će svi imati koristi i moći da nauče jedni od drugih, jer su mališani sa nastavnicima sedam do 10 sati dnevno, a sa svojim porodicama po ceo dan", rekla je Markovićeva.

Ona je kazala da će ceo projekat imati veliki značaj za same roditelje i da predstavlja "ogroman korak u obrazovanju dece sa posebnim potrebama", pojasnivši da je u okviru njega moguće sprovesti i posebne programe.

Obilasku je prisustvovao i direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Dejan Carević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: