Ne ucenjuju advokati nego ministar

Advokatska komora Srbije saopštila je danas da advokati koji su obustavili rad ne ucenjuju državu, već da to radi ministar pravde Nikola Selaković.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

17:11

Default images

AKS u saopštenju navodi da je usvajanjem Zakona o javnim beležnicima građanima uskraćeno Ustavom zagarantovano pravo da sebi izaberu zastupnika, a da ministar o tome ne dozvoljava čak ni dijalog.

"Moramo ponoviti da su advokati otvoreni za dijalog, da advokati žele da se minimalnim izmenama samo nekoliko članova spornih zakona normalizuje stanje u državi, ali da ministar odbija da uopšte razgovara na ovu temu", navodi se u saopštenju.

Reagujući na izjave ministra Selakovića da su njegova vrata otvorena za advokate koji štrajkuju, ali da se zakoni nikako ne mogu menjati ucenama, AKS navodi da je jasno koja strana je otvorena za dijalog, a koja odbija razgovor.

"Ministar je još jednom jasno potvrdio svoj beskompromisan stav, jasno odbijajući dijalog o setu neustavnih notarskih zakona i pronalaženju rešenja za institucionalnu krizu u državi", navode u AKS.

Oni su saopštili da je Selakovićeva tvrdnja da je ovakav notarski sistem uveden 2011. godine, usvajanjem Zakona o javnim beležnicima neistina i pokušaj obmanjivanja javnosti i ističu da je ta verzija zakona dozvoljavala da advokati sastavljaju ugovore.

Izmenama zakona iz 2013. godine obrisani su delovi pojedinih članova zakona, čime su, kako navodi AKS, otvorena vrata za suštinsku promenu beležničkog sistema.

Komora navodi da se advokati zalažu samo za ono što je omogućeno i advokatima u zemljama EU - da ugovore mogu sastavljati, a da ih potom notari mogu overavati.

Oni navode i da je neistina da se u Srbiji primenjuje sistem javnog beležništva kakav je na snazi u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Austriji, dodajući da je u Srbiji na snazi rešenje koje od država članica EU poznaje samo Rumunija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: