"Zakoni se ne mogu menjati ucenama"

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da su njegova vrata otvorena za avokate u štrajku i poručio je da se zakoni nikako ne mogu promeniti zbog ucena.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

09:58

Default images

Advokati u Srbiju štrajkuju već dve nedelje, a pravosuđe je u totalnoj blokadi, iako se razgovori advokata s Ministarstvom pravde i Ministarstvom finansija vode već dugo.

Ministar pravde, osvrćući se na zahteve advokata, rekao je u "Kažiprstu" na TV B92 da je Zakon o javnom beležništvu donet još 2011. godine i da je primena tog zakona odlagana dok nije došlo do promene i usklađivanja zakona.

"Zakon je promenjen i sada ugovore mogu da sklapaju ugovorne strane, a da ih sačinjavaju javni beležnici. Mi smo se rukovodili time da se ugledamo na najuređenije zemlje što se zakona tiče. Sada država ima ekskluzivno pravo da regulište tržište nekretnina. Svi javni beležnici garantuju ispravnost tog javnog posla, a ranije je bilo bezbroj slučajeva da se jedan stan proda više puta, a da nijedan kupac ne uđe u stan", izjavio je Selaković i dodao da je advokate pitao da li oni hoće da snose istu odgovornost kao javni beležnici.

Na pitanje da li postoji prostora za kompromis za promene Zakona o notarima, ministar je rekao da se zakoni ne mogu promeniti zbog ucena.

"Zakoni se ne mogu promeniti nikako ucenama. Postoji procedura i jedan deo advokata je podneo zahtev za procenu ustavnosti zakona. U redu, hajde da sačekamo da vidimo šta će Ustavni sud da da kaže. Mislim da je to pravi način. Ako Ustavni sud kaže da je ta i ta odredba neustavna, naravno da ćemo promeniti zakon, ali nećemo razgovarati na ovakav način", naglasio je ministar.

Selaković je pojasnio da će građani sami moći da izaberu kome će se za pojedine pravne poslove obratiti, sudu ili notarima.

"Kada je reč o sudskom testamentu, on će i dalje moći da se sastavi u sudu za 980 dinara, a kada je reč o notarskom zaveštanju, to košta 15.000 dinara. Građanin može da bira, ali je za njegovu pravnu sigurnost najbolje da ode kod javnog beležnika", istakao je ministar, tvrdeći da je za ugovore o prometu nekretnina čija je vrednost do 48 miliona dinara, jeftinije sačiniti javnobeležnički zahtev nego otići kod advokata da sačini ugovor, pa u sud da ga overite.

On je rekao i da je "ovo sistem koji uvodi red u Srbiji, ali da nekome taj red ne odgovara" i dodao je da su njegova vrata otvorena i da je spreman da razgovara s advokatima i o porezu, ali zajedno s Ministarstvom finansija.

"Ja sam im rekao - sačekajte odluku Ustavnog suda, ali počnite da radite, jer zakon ovo stanje ne poznaje. Razgovori traju, veliki je broj advokata koji su nezadovoljni prestankom rada, koji smatraju da moje pozicije nisu u redu, ali dolaze da razgovaraju, iako su se predstavnici komora povukli".

Advokati koji štrajkuju zatražili su i smenu ministra pravde. Na pitanje da li će podneti ostavku ako se štrajk nastavi, Selaković je rekao:

"Ukoliko postoji greška u nečemu što je u nadležnosti ministra pravde, neću prezati od te odluke".

Ministar je, komentarišući izjavu funkcionera SNS Aleksandra Jovičića, koji je rekao da je Dačić "okoreli kriminalac", naveo da to da li je neko kriminalac "ne utvrđuje ni poslanik ni partijski funkcioner, već tužilaštvo, sud ili policija".

"Ja u vladi sedim sa Ivicom Dačićem već tri godine zaredom, sarađujemo vrlo korektno, nikad nismo imali problema, a da li je neko kriminalac ili ne to ne utvrđuje ni poslanik, ni partijski funkcioner, već tužilaštvo, sud i policija", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: