BG vozovi ne idu ni danas

Štrajk radnika Železnica nastavljen je i danas, pa vozovi iz sistema beogradske gradske železnice "BG voz", kao ni „Beovoz ni od jutros nisu krenuli.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.10.2014.

08:10

Default images

Štrajk radnika "Nege kola" juče je paralisao vozni saobraćaj, a njihov protest i blokada železničke stanice Beograd i depoa u Zemuni, nastavljaju se i danas.

U ovom depou se nalaze elektromotorne garniture srpskih železnica, koje pored ostalog služe i za "BG voz“, a zbog blokade ovog objekta ni danas nisu mogle da budu uključene u redovan saobraćaj.

To znači da je i danas oko 35.000 Beograđana ostalo bez železničkog gradskog prevoza, saopštile su Železnice Srbije.

Radnici "Nege kola“ i danas su od 6.40 do 7.30 u potpunosti blokirali glavnu železničku stanicu Beograd.

Zbog toga je međunarodni voz "Avala“ iz Beograda za Prag u polasku kasnio 55 minuta, dok je voz iz Sofije u naš glavni grad stigao sa 45 minuta zakašnjenja. Vozovi u unutrašnjem saobraćaju kasnili su između 20 i 60 minuta.

U 7.30 glavna železnička stanica Beograd je odblokirana, tako da se sada putnički saobraćaj odvija redovno, ali još uvek uz izvesna zakašnjenja.

Radnici preduzeća "Nega kola“ nastavljaju sa blokadom koloseka na takozvanoj "Južnoj ploči“ u stanici Beograd.

Na "Južnoj ploči“ se nalaze vagoni koji čekaju svoje uključenje u saobraćaj. To znači da je u potpunosti onemogućeno njihovo uključivanje u redovan saobraćaj, pa putnički transport trenutno funkcioniše samo sa raspoloživim vagonima, zbog čega je redukovan sastav vozova.

U 8.35 radnici "Nege kola“ blokirali su i beogradsku "Ložionicu“ u kojoj stoje lokomotive, a u Železnicama objašnjavaju da to za sada ne utiče na železnički transport, jer ga operativne službe srpskih železnica organizuju sa lokomotivama koje su već u saobraćaju.

Železnice Srbije izvinjavaju se svim putnicima i korisnicima usluga zbog neprijatnosti kojima su tokom današnjeg i jučerašnjeg dana izloženi zbog protesta radnika "Nege kola“.

Železnice Srbije još jednom podsećaju da preduzeće "Nega kola“ nije u sistemu železnice i da srpske železnice nemaju obavezu isplate zarada u "Negi kola“.

"Nega kola“ je državno preduzeće, koje je do 2005. godine bilo zavisno društvo srpskih železnica, kada su osnivačka prava preneta na Vladu Srbije.

Železnice Srbije ističu da sa "Negom kola“ imaju poslovne odnose, što znači da "Nega kola“ za srpske železnice obavlja poslove pranja i čišćenja železničkih vagona, a železnica im plaća za te usluge.

Železnice Srbije tvrde da su sve svoje finansijske obaveze prema društvu "Nega kola“ izmirile i avansno platile sve obaveze koje ovo društvo treba da obavi do kraja 2014. godine, a u skladu sa potrebama, mogućnostima i planskim dokumentima srpskih železnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: