Forum o predsedavanju Srbije OEBS

Srbija može doprineti nalaženju rešenja za tekuću evropsku krizu tako što će pospešiti dijalog EU i Rusije, ključna je poruka Beogradskog bezbednosnog foruma.

Izvor: Beta

Četvrtak, 02.10.2014.

21:06

Default images

"Srbija za vreme predsedavanja OEBS-om iduće godine treba da preuzme inicijativu u debatama koje se tiču budućnosti Evrope" i "može doprineti nalaženju rešenja za tekuću evropsku krizu tako što će se uključiti u dijalog EU i Rusije", piše u zaključcima s tog skupa.

Kako se dalje ukazuje u saopštenju, od Vlade Srbije se očekuje da pokaže partnerski pristup u rešavanju evropskih problema, uz oslonac na kapacitete koje nude aktuelni predsedavajući OEBS - Švajcarska, i Nemačka koja će predsedavati posle Srbije, 2016. godine.

Tokom 19 diskusija održanih na trodnevnoj konferenciji, ukazano je da su međunarodne norme i evropske vrednosti pred mnogim izazovima, a da je evropski model doveden u pitanje i ponašanjem članica EU, Rusije i drugih međunardnih aktera.

Više od 100 panelista je naglasilo potrebu da se nađe konsenzus za doslednu primenu pravila za rešavanje nesuglasica među državama, ili da se utvrde nova.

U zaključcima se konstatuje da je proširenje EU politika koja najbolje oživljava evropske vrednosti u praksi i da je važno da se namera daljeg širenja EU u pravcu Zapadnog Balkana uverljivo pokaže.

"Zapadni Balkan mora preuzeti inicijativu i doprineti debati o budućnosti EU, međunarodnim pravilima i jačanju međunarodnih organizacija", ocenili su učesnici.

Beogradski bezbednosni forum je primer takve inicijative, koju su pokrenule tri organizacije civilnog društva: Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Četvrti Beogradski bezbednosni forum bio je posvećen gorućim pitanjima regionalne i međunarodne spoljne politike, bezbednosti i ekonomije u godini važnih jubileja - 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, 25. godišnjice pada Berlinskog zida i 10. godišnjice velikog proširenja EU.

Konferencija pod nazivnom "Evropa 2014: završetak i/ili novi početak" okupila je više od 500 političara i eksperata za spoljnu politiku i bezbednost, predstavnika međunarodnih i organizacija civilnog društva, domaćih i inostranih medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: