Turska kreće u napad na džihadiste?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mogao bi uskoro da naloži vojsci svoje zemlje da se uključi u borbe protiv Islamske države.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

23:20

Default images

Vlada je u utorak uveče uputila parlamentu zvaničan zahtev da dozvoli vojne akcije protiv džihadista, ali konačnu odluku treba da donese Erdogan.

U zahtevu je navedeno da Turska treba da zauzme pozicije u prvim borbenim redovoma, s obzirom da Islamisti već neko vreme atakuju na njenu teritoriju duž granice sa Sirijom.

Ipak, Erdogan je i dalje sklon stavu da je za zvaničnu Ankaru najvažnije da “padne“ režim Bašara al Asada, a takođe optužio ga je za pomaganje Islamske države.

“Borićemo se protiv obe pretnje, kao i protiv bilo koje terorističke organizacije u regionu i to će uvek biti naš prioritet. Ipak, mislim da tone bombi koje su bačene iz vazduha mogu samo da prologiraju opasnost po nas, a ne da je zaustave“, rekao je Erdogan komentarišući napade SAD na ID.

Prodor džihadista ka Turskoj naveo je zvaničnu Ankaru da dobro razmisli o koracima koje može da preduzme, naročito nakon objave podataka da su paravojne formacije islamista zauzele čak 325 od 354 sela duž granice sa Turskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: