Češka neće isporučivati oružje UKR

Češki premijer Bohuslav Sobotka izjavio je u Pragu da Češka ne namerava da pomogne Ukrajini isporukama oružja, jer bi to bilo shvaćeno kao eskalacija sukoba.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

16:56

Default images

"Češka vlada se ne sprema da isporučuje oružje Ukrajini. Ukoliko bismo sada odlučili da dajemo oružje Ukrajini, to bi se shvatalo kao izvestan element eskalacije", kazao je Sobotka na konferenciji za novinare nakon zasedanja vlade.

Sobotka je time odbio apel lidera opozicione desnice, predsednika Odbora za spoljnu politiku Poslaničkog doma češkog parlamenta Karela Švarcenberga da zvanični Prag pomogne Kijevu i u oružju.

"Moramo da pomognemo Ukrajini i u oružju. U suprotnom nema šanse protiv dobro opremljenih i uvežbanih ruskih jedinica a Putin će je korak po korak pojesti", kazao je Švarcenberg u intervjuu za nemački "Rajniše post".

Švarcenberg je, u intervjuu nemačkom listu, optužio predsednika Rusije Vladimira Putina da pokušava da obnovi Sovjetski savez, a da mu je u Ukrajini, sem do dela teritorije, stalo i do toga da se neprestano vode borbe, zato što bi to Ukrajinu destabilizovalo i ostala bi u ruskoj sferi uticaja.

"Trebalo je da uvedemo sankcije još ranije, u vreme kada je Putin okupirao Krim. Oklevanje Evropske unije samo je u njemu ojačalo veru da može da nastavi", kazao je Švarcenberg.

Njegov apel odbio je danas i lider Hrišćanske demokratske unije - Češke narodne stranke, najmanjeg partnera u vladi premijera Sobotke, vicepremijer Pavel Bjelobradek, koji je podsetio da su isporuke oružja Ukrajini kao dolivanje ulja na vatru odbile i neke frakcije u Evropskom parlamentu.

"Jedino efikasno rešenje a da nije rat jesu sankcije Zapada protiv Rusije zbog ruskog pristupa ukrajinskoj krizi", kazao je Bjelobradek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: