Odložena sednica kosovske skupštine

Predsedavajuća kosovskog parlamenta Fljora Brovina obavestila je Sekreterijat skupštine da je nastavak konstitutivne sednice odložen na neodređeno vreme.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

19:35

Default images

Sednica kosovske skupštine trebalo je 2. oktobra da bude održana i ona je, na iznenađenje svih, odložena na neodređeno vreme, javili su prištinski mediji.

Generalni sekreretar Demokratskog saveza Kosova Ismet Bećiri je tim povodom izjavio da je ovo još jedan dokaz uzurpiranja insitutacije od strane Demokratske partije Kosova.

S druge strane, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova Ardijan Đini je rekao da su poslanici parlamenta jedini organ koji je merodavan za odlaganje sednice i da predsedavajuća nema na to pravo, javio je Radio Kosovo.

Predsedavajuća kosovske skupštine, najstarija poslanica Fljora Brovina zakazala je nastavak konstitutivne sednice za četvrtak, 2. oktobra na kojoj je trebalo d abude izabran predsednik parlamenta.

Ona je prekunla prethodnu sednicu nakon što poslanici nisu uspeli da izaberu predsednika skupštine, jer kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova.

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna.

Koalicija predvođena DPK je osvojila 37 mandata u kosovskoj skupštini, DSK 30, Pokret Samoopredeljenje 16, ABK 11, Lista "Srpska" devet, Inicijativa za Kosovo šest, Partija Demokratski prosperitet jedanog poslanika, a još 10 mandata rezervisano je za nealbanske i nesrpske zajednice (Bošnjaci, Turci, Romi, Egipćani i Aškalije).

Analitičari: Brovina učinila veliku grešku

Analitičari na KiM ocenili su večeras da je predsedavajuća kosovske skupštine Fljora Brovina "učinila veliku grešku" odlukom da odloži nastavak konstitutivne sednice skupštine na neodređeno vreme.

Sednica kosovske skupštine trebalo je sutra, 2. oktobra, da bude održana ali je dans iznenada odložena na neodređeno vreme, javili su prištinski mediji.

Analiticar Naim Rasiti ocenio je da Brovina ima veoma simboličnu ulogu te zbog toga ne treba da zloupotrebi taj zadatak.

"Brovina nema pravo da ovo ucini. Ona ne može da donosi odluku o odlaganju sednice bez konsultacija sa političkim partijama, napisao je Rasiti na svom fejsbuk nalogu.

On je istakao da Demokratska partija Kosova (DPK) treba da ponudi resenje a ne da blokira institucije.

Glavni i odgovorni urednik TV Kohavizion Adriatik Keljmendi upitao je da li DPK s obzirom da ne može obezbedi većinu namerava da blokira institucije. "Sednica zakazana za sutra je morala da bude odrzana", kazao je Keljmendi a prenosi "Expreš".

Analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi rekao je Tanjugu da je odluka predsedavajuce konstitutivne skupštine Kosova Fljore Brovine da odloži zakazanu sednicu skupstine Kosova u nezakonita i neustavna i da nije u skladu sa pravilnikom rada skupstine Kosova.

"Ovo što se dešava na Kosovu je apsolutni nedostatak demokratije, rekao je Šeholi i dodao da je svima jasno da postoji apsolutna većina koalicionog bloka DSK-ABK-IK i Samoopredeljenje zajedno za listom Srpska i nesrpskim zajednicama koji čine dve trećine poslanika ili 84 od 120 poslanika.

Nakon odluke o odlaganju konstitutvne sednice reagovao je i bivši američki posrednik u dijalogu o statusu Kosova Frenk Vizner koji je u intervjuu za TV Kohavizion pozvao političke lidere Kosova da što pre formiraju institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: