Ko kontroliše nebo iznad BiH?

Savet ministara Bosne i Hercegovine je pokrenuo postupak smene trojice zvaničnika Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju (BHANSA).

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

17:26

Default images

Oni su bez opravdanja otišli u Kinu u periodu kada BiH po prvi put u istoriji preuzima kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom.

Nakon sednice Saveta ministara BiH potvrđeno je da je od Ministarstva saobraćaja zatraženo da pripremi i dostavi predlog o razrešenju Marina Raspudića, Đelala Hasečića i Damira Ćopića, direktora i dvojice zamenika direktora Agencije.

Istaknuto je da je ovakvim postupkom BHANSA ostala bez osobe koja bi imala ovlašćenja da nastavi aktivnosti vezane za preuzimanje kontrole neba iznad BiH, odnosno Savet ministara ocenjuje da je reč o direktnoj opstrukciji projekta koji je izuzetno važan za državu.

Bosansko-hercegovački kontrolori leta su po prvi put otkako je njihova država 1992. godine postala suverena, počeli postupno da preuzimaju poslove kontrole vazdušnog saobraćaja iznad te zemlje, što su do sada obavljale kontrole letenja u Zagrebu i Beogradu.

Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH je saopštilo da je za uspostavjanje sistema kontrole letenja investirano oko 20 miliona evra, ali se očekuje da će dobit od toga samo do kraja 2016. biti najmanje 84 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: