Sud: Radmanović uvredio Halilovića

Opštinski sud u Sarajevu osudio Nebojšu Radmanovića za uvredu i klevetu, jer je ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića nazvao ratnim zločincem.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

12:25

Default images

Opštinski sud u Sarajevu proglasio je člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Nebojšu Radmanovića krivim za uvredu i klevetu, jer je ratnog komandanta Armije BiH Sefera Halilovića nazvao ratnim zločincem.

On će zbog toga morati Haliloviću da plati novčanu kaznu od 767 evra, saopšteno je iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) na čijem je čelu Halilović.

Presuda je izrečena posle ročišta koje je održano još u aprilu i na kojem, kako stoji u saopštenju, Radmanović nije imao nikavih dokaza za svoje optužbe na račun Halilovića.

Radmanović, koji je srpski član Predsedništva, Halilovića je okvalifikovao kao ratnog zločinca u jednom istupu iz 2012. godine.

"Kao ratni zločinac ne bi uopšte trebalo da dođe u medije, a po ratnim izjavama trebalo bi mu zabraniti svaki istup", kazao je Radmanović tada tokom polemike s Halilovićem, koji je osporavao Republiku Srpsku i pozivao na ukidanje tog entiteta.

Halilović je 1992. godine postavljen na dužnost načelnika Glavnog štaba Armije BiH, s koje je smenjen krajem 1993. godine kada ga je nasledio Rasim Delić.

Neposredno posle smene na terenu je komandovao operacijama Armije BiH vođenim u Hercegovini, kada su počinjeni neki od najvećih zločina nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Posle rata je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju optužen za ratne zločine koje su pripadnici Armije biH počinili nad Hrvatima u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol, ali je posle suđenja oslobođen 2005. godine, podseća agencija Hina.

Halilović je i dalje politički aktivan, a na opštim izborima zakazanim za 12. oktobar takmiči se za dužnost bošnjačkog člana Predsedništva BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: