Liga Roma: Izađi i glasaj

Stalna konferencija romskih udruženja građana (SKRUG) – Liga Roma pokrenula je kampanju ''Izađi i glasaj, amen sijam but Roma''.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

23:33

Default images

Cilj je animiranje Roma da se u što većem broju uključe u proces izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina i upišu se u poseban birački spisak.

Navedeno je da je važno da se pripadnici romske nacionalne manjine na pravi način informišu o važnosti izbora kao načinu razvoja demokratskog društva, radu i nadležnostima Nacionalnih saveta i mogućnosti za upisivanje u poseban birački spisak.

Oni su istakli i da se značaj izbora za nacionalne savete ogleda pre svega u stvaranju preduslova za efikasno rešavanje problema sa kojima se suočavaju nacionalne manjine, kao i u integraciji nacionalnih manjina u društveni, socijalni, politički i kulturni život Srbije.

Na konferenciji je najavljeno i da će tokom meseca kampanje Liga Roma sprovesti aktivnosti koje obuhvataju praćenje programa izbornih lista i procesa izbora po biračkim mestima, komunikaciju sa romskom populacijom putem promotivnog materijala, kao i svakodnevno informisanje javnosti o aktuelnostima preko internet prezentacije i profila na društvenim mrežama.

''Cilj kampanje je stvaranje legitimnih uslova za izbor nacionalnih saveta kako bi što veći broj Roma izašao na njih'', rekao je predstavnik SKRUG - Lige Roma Ljuan Koka.

Prema njegovim rečima, cilj je i da se ta problematika ne drži na margini društvenih i političkih događaja u zemlji, jer su izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina jedan od najvažnijih događaja za trećinu stanovništva u Srbiji.

Navodeći da je prijavljivanje lista moguće do 10. oktobra u ponoć kao i da će utvrđivanje i objavljivanje izbirne izborne u Službenom glasniku biti 15. oktobra, on je naveo da će Liga u okviru korektne, neutralne i stručne kampanje podneti prijave za praćenje izbora zakazanih za 26. oktobar.

''Nama je važno da izbori budu fer, demokratski i otvoreni, jer su nacionalni saveti glava manjine'', rekao je Koka i dodao da će saveti morati da se izbore za bolje rezultate u sistemu finansiranja i budžetiranja, ali i za što manje političkih uticaja kako bi rezultati bili što vidljiviji.

Viši koordinator programa u Nacionalnom demokratskom institutu Nenad Belčević složio se da su saveti najviše predstavničko telo neke nacionalne zajednice u Srbiji, odnosno institucije koje imaju prilično velika ovlašćenja i moćnu poziciju.

Ukazujući da su direktni izbori najbolje moguće rešenje, jer pružaju priliku svim pripadnicima određene zajednice da direktno biraju svoje predstavnike, on je istakao da su ovi izbori posebno za romsku zajednicu, možda i važniji od Republičkih izbora.

Goran Bašić iz Centra za istraživanje etniciteta kaže da država mora da stvori ambijent da se izbori sprovedu u fer i otvorenim uslovima.

''To bi trebalo da budu izbori koji se ni po čemu drugom ne razlikuju od izbora za lokalni i republički parlament'', rekao je Bašić dodajući da je bitna neutralnost države u njima.

On je istakao i da saveti moraju da se izbore za svoja ovlašćenja i pozivaju pripadnike nacionalnih manjina da glasaju za najbolje pregovarače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: