Vojna parada biće jedna od najvećih

Vojna parada povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda biće jedna od najvećih u nekoliko decenija. Bjelogrlić osmišljava događaj u Areni, kaže Drecun

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

10:56

Default images

Proslava 70. godišnjice oslobođenja Beograda trajaće desetak dana, a vojna parada koja će biti njen sastavni deo biće jedna od najvećih koja je organizovana u Beogradu poslednjih decenija, kaže za Radio B92 Milovan Drecun iz organizacionog odbora proslave.

On kaže da je cilj svih manifestacija da, pre svih, mlade ljude podseti na ratna stradanja i civilizacijski značaj otpora fašizmu.

Drecun kaže da ne veruje da bi takav koncept, kao ni poseta predsednika Ruske Federacije, mogao da bude politički problem za Srbiju.

Izložbe, poštanske markice, premijerna prikazivanja do sada neviđenih snimaka oktobarske bitke za Beograd, tako je zamišljeno obeležavanje 70. godišnjice.

Ključni događaj je, kaže Milovan Drecun, 16. oktobra, kada će na Novom Beogradu biti organizovana vojna parada:

"Mnogo jača od bilo koje vojne parade koje su održavane u poslednje vreme i događaj u Areni, gde ćemo na jedan drugačiji način godišnjicu oslobođenja Beograda više da približimo mladoj generaciji, koja evidentno ne zna mnogo o tome, u stvari – ne zna težinu tih strahota koje su preživeli Beograđani pod fašizmom, u okupaciji tokom Drugog svetskog rata. Gospodin Dragan Bjelogrlić je zadužen za taj vizuelni deo, da osmisli sve, i mislim da će to biti veoma interesantno videti.“

I sama najava dolaska ruskog predsednika Vladimira Putina izazvala je negativne komentare među zapadnim diplomatama, a američki ambsador je javno upitao – zašto je Putin pozvan. Drecun smatra da nema razloga za takve reakcije.

"Gospodin Putin dolazi kao predsednik čija je armija učestvovala u operaciji oslobađanja Beograda. Ruska vojska je naslednica Crvene armije, tada sovjetske Crvene armije. S druge strane, pozvali smo sve veterane rata iz savezničkih zemalja, pozvali smo sve veterane rata iz bivših jugoslovenskih republika, mnogi će se odazvati. Dakle, uopšte nije pravljena nikakva selekcija i tu ne može niko da nađe nikakav politički motiv“, kaže Drecun.

Ruski predsednik dobiće u Beogradu Orden Republike Srbije, koji će mu uručiti predsednik Nikolić.

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da je jedna od mogućih lokacija na kojoj će biti organizovana parada plato ispred Palate Srbija. Kako je naveo, svi rodovi Vojske Srbije biće prikazani tog dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: