"Islamska država pretnja 21. veka"

Ambasador Turske u Beogradu Mehmet Kemal Bozaj izjavio da je opasnost koju predstavlja ID zajednička bezbednosni problem čitave međunarodne zajednice.

Izvor: B92

Sreda, 01.10.2014.

10:35

Default images

U intervjuu agenciji Beta Bozaj je rekao je i da će Turska učestvovati u naporima medjunarodne zajednice u borbi protiv Islamske države i da u njima već učestvuje time što je primila sirijske izbeglice.

"Turska je velika država i može sama da se izbori sa tim problemom (izbeglica), ali ovo je zajedničko bezbednosno pitanje i odgovornost. Trebalo bi se pozabaviti i uzrocima problema (širenja Islamske države), a za to je potrebna zajednička akcija", rekao je Bozaj.

Prema njegovim rečima, Turska smatra da će se bez rešavanja problema sa ekstremistima u Siriji i Iraku, priliv izbeglica
nastaviti, i da je "to problem medjunarodne zajednice".

"Islamska država nije vatra samo u našem susedstvu, već problem 21. veka, problem koji stvara tenzije medju civilizacijama i religijama, a prikrivajući se iza svog naziva oni se kriju iza islama, ali to nema veze s religijom" što sve zemlje sveta znaju, kazao je ambasador.

Bozaj je dodao da ta teroristička grupa "želi da stvori haos" i "pomogne drugim krugovima moći".

"Napetost je velika, konflikt i rat u susedstvu su problem. Treba zajedno da se borimo protiv toga. Sada nam je potrebna zajednička sveobuhvatna strategija i bezbednosno mere" protiv Islamske države, kazao je ambasador.

Kao jedno od rešenja Bozaj je naveo uspostavljanje bezbednosne zone unutar Sirije i zone bezbednog vazdušnog prostora.

"Potrebno je uspostaviti bezbednu zonu unutar Sirije, kako bi stanovništvo ostalo na svojoj teritoriji, jer niko ne voli da bude izbeglica. Treba da im pokažemo, kao medjunarodna zajednica, da mogu da ostanu u svojoj zemlji i da možemo da im garantujemo bezbednost", kazao je on.

Bozaj je podsetio da je "Turska kroz istoriju otvarala vrata svim ugroženim ljudima i suočavala se s problemom izbeglica često, budući da je na raskrsnici civilizacija, izmedju Azije i Evrope".

On je ukazao da je ovoga puta problem sa sirijskim izbeglicama koji beže pred ekstemistima Islamske države veoma velik, jer se njihov broj u Turskoj popeo na 1.550.000 do danas, a turske vlasti su već potrošile 3,5 milijardi dolara na zbrinjavanje izbeglih.

Izbeglice su smeštene u odgovarajući privremeni smestaj i imaju dobre životne uslove, a turske vlasti koriste sva moguća sredstva za omogućavanje najboljih uslova, ali "medjunarodna zajednica mora da pomogne u jednom trenutku", kazao je ambasador.

Turska će, prema rečima ambasadora Bozaja, učestvovati u naporima medjunarodne zajednice u borbi protiv Islamske države, ali je, kako je naglasio, potrebno uvideti i šta je uzrok problema - pogrešne
politike vlasti u Siriji i Iraku koje su vodile otudjenju naroda.

"Greške i pogrešne strategije u iračkom ratu na koje je Turska upozoravala, dovele su do toga da se otudji deo stanovništva, turske vlasti su upozoravale i iračke vlasti i sve relevantne strane da će to voditi još većim problemima", kazao je ambasador u intervjju Beti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: