Sednica o rebalansu krajem oktobra

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da očekuje da će sednica na kojoj će se razmatrati rebalans budžeta biti krajem oktobra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

09:40

Default images

Gojković je, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink, rekla da će, prema njenim procenama, ta sednica biti krajem oktobra, iako optimisti govore da će biti polovinom oktobra i da će o rebalansu budžeta biti reči na jednoj od prvih narednih sednica.

Predsednica Skupštine Srbije je najavila da će predlog rebalansa budžeta morati da prati set zakona da bi se ispratile sve mere koje je u ekspozeu u obraćanju javnosti najavio premijer Aleksandar Vučić, a koje je vlada utvrdila i da smanjenje plata i penzija mora biti pretočeno kroz odredjene zakone.

Gojković je potvrdila da će na zasedanju Skupštine, koje počinje danas, biti 11 tačaka dnevnog reda i ocenila da su ključne izmene zakona o javnoj svojini i zakona o poreskoj administraciji.

Lokalne samouprave i pokrajine nisu uradile svoj deo posla, odnosno nisu prijavile koja imovina pripada lokalnim samoupravama i pokrajinama, istakla je Gojković.

Ona je najavila da će prethodno biti održan kolegijum sa svim šefovima poslaničkih grupa na kojima će se razgovarati o planovima za jesenje redovno zasedanje parlamenta koja će trajati do kraja decembra.

Komentarišući primedbe opozicije da ima "kršenja demokratskih načela u smislu gušenja govora", Gojković je naglasila da toga nema, nego da "uvek postoji neko ko je nezadovoljan" i da su ovoga puta to poslaničke grupe koje nisu dobile dovoljan broj glasova gradjana da bi imale beskonačno vremena.

Poslovnik je donet u vreme vladavine DS i njihovih koalicionih partnera, a "osnovno pravilo je - koliko glasova osvojite, dobijete odredjeni broj poslanika i naspram toga procentualnu minutažu koliko govorite", rekla je Gojković i dodala da DS i NDS imaju 48 minuta za govore, što se poštuje.

Prema njenim rečima, juče je pušten u proceduru predlog dopuna krivičnog zakona, koje se odnose na učestvovanje u ratu srpskih državljana u drugim državama.

Taj zakon su predložili poslanici vladajuće većine, rekla je Gojković i dodala da je taj propis važan, jer se Srbija nalazi u vrlo opasnoj bezbednosnoj situaciji, jer se ne zna, kada se ti gradjani vrate, čime će se baviti i da li će se baviti propagandnom delatnošću.

Uvode se nova krivična dela, a predvidjene su visoke kazne za organizatore i inspiratore takvih odlazaka u trajanju od pet do 10 godina, najavila je Gojković.

Komentarišući prebijanje Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, u nedelju na Paradi ponosa, zbog čega su suspendovana petorica žandarma niškog odreda Žandarmerije, Gojković je rekla da je "ubedjena da su znali koga tuku" i da to mora da se sankcioniše.

Predsednica Skupštine Srbije je dodala da očekuje da zaštitnici gradjana i ljudskih prava i mnogobrojne organizaciju protestuju protiv ovakvog ugrožavanja ljudskih prava.

Gojković je najavila da će sutra posetiti Budimpeštu, gde se održava konferencija parlamenta podunavskih zemalja i gde će biti reči o implementaciji Dunavske strategije, koja je važna za Srbiju, kao i da će istaći kandidaturu Beograda i Srbije za održavanje ove konferencije iduće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: