Samit veliki događaj za Kinu i SRB

Kineski ambasador kaže da je održavanje Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu u decembru "veliki događaj i za Srbiju i za Kinu".

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.10.2014.

09:32

Default images

Komentarišući odluku Kine da pojača saradnju sa ovim delom Evrope, kineski ambasador u Beogradu Li Mančang kaže da Peking smatra da u ovom regionu postoji prostor za zajedničku saradnju koja je, kako ističe, u obostranom interesu.

"Zato će naš premijer (Li Kećiang) doći na poziv vašeg premijera (Aleksandra) Vučića u decembru u zvaničnu posetu Beogradu", rekao je Li u izjavi RTS-u.

On podseća da će tom prilikom biti održan samit kineskog i 16 premijera drugih država, uz ocenu da je reč o "velikom događaju i za Srbiju i za Kinu".

Li podseća na, kako navodi, prednosti kineskih kompanija koje su poslednjih godina u zemlji izgradile preko 10.000 kilometara brze pruge na kojima se vozovi kreću brzinom većom od 300 kilometara na sat, dok je putna infrastruktura pokrivena sa 100.000 kilometara u autoputevima.

Upitan da prokomentariše masovne proteste u Hong Kongu na kojima građani zahtevaju promenu regulative za izbor gradskog čelnika 2017, ambasador kaže da Peking dozvoljava toj specijalnoj administrativnoj oblasti da organizuje izbore.

"Hong Kong je bila engleska kolonija..kada su Englezi bili vladari tamo nikada nisu dozvoljavali izbore. Sad mi njima dozvoljavamo i organizujemo izbore", kaže Li i podseća da je "Kina jedina zemlja u svetu" u kojoj postoji princip - jedna zemlja, a dva sistema.

Govoreći o teritorijalnim sporovima sa Japanom u Istočnom kineskom moru, Li naglašava da "kada je reč o suverenitetu nad ostrvima nema spora".

"To je naša teritorija. Jedini put (za rešenje) je put političkih pregovora između Kine i Japana, bez mešanja stranog faktora", zaključuje kineski ambasador.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: