DS: SNS protiv Zojinog zakona

Skupština Srbije počela jesenje zasedanje, a na dnevnom redu je izmena zakona o javnoj svojini i o poreskom postupku. DS i Nova negoduju zbog dnevnog reda.

Izvor: Beta

Sreda, 01.10.2014.

00:28

Default images

Redovno zasedanje počelo je uz postorajavanje garde i intoniranje državne himne u Domu Narodne skupštine, kako je utvrđeno Zakonom o Narodnoj skupštini.

Poslanici opozicije iz Demokratske stranke (DS) i Nove stranke negodovali su danas što vladajuća većina u Skupštini Srbije nije prihvatila da se njihovi predlozi
zakona uvrste u dnevni red sednice.

Poslanica DS Aleksandar Jerkov rekla je novinarima u parlamentu da poslanici Srpske napredne stranke (SNS) nisu glasali da se na dnevni red sednice stavi "Zojin zakon" koji se odnosi na lečenje dece sa retkim bolestima i izmene Krivičnog zakonika koje bi omogućile da slučajevi krađa beba iz porodilišta u Srbiji ne zastare.

"SNS nije bilo važno da glasaju za predlog takvog zakona. To jeste sramota svakog poslanika koji ovde zastupa građane", kazala je Aleksandra Jerkovv.

Prema njenim rečima, poslanci SNS su glasali i protiv stavljanja na dnevni red izveštaja zaštitnika građana koji govori o pravima deteta i protiv stavljanja na dnevni red formiranja anketnog odbora koji bi utvrdio da li je postojala nečija odgovornost za ljudske žrtve tokom majskih poplava u Srbiji.

"Ukoliko su oni spremni da ne glasaju za stavljanje na dnevni red Zojinog zakona, zakona koji bi omogućio da krađa beba ne zastari, izveštaj o pravima deteta i utvrđivanje odogvornosti za ljudske žrtve u majskim poplavama a spemni su da glasaju da se po hitnom postupku na dnevni red stavi Predlog zakona o uvozu i izvozu oružja onda zaista treba sebe da pitaju zbog čega su se kandidovali za narodne poslanike, koga predstavljaju u Skupštini i za čiji račun uopšte rade", rekla je Aleksandra Jerkov.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković kazao je da SNS nije glasao da se na dnevni red stave izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima je ta stranka predožila uvođenje pojma "akademske čestitosti".

Prema njegovim rečima, akademska čestitost treba da bude brana novim plagijatima doktorata i način kako da se sankcionišu slučajevi postojećih plagijata.

"To je bila prilika da skupštinska većina usvoji taj predlog zakona sa kojim se ministar (prosvete Srđan Verbić) slaže i kao poslanici i parlament stavimo tačku na taj ružan i tužan period visokog obrazovanja u Srbiji i stvorimo zakonske uslove da se to više nikad ne desi i da stvorimo zakonske uslove da se sankcioniše ono što se već dešavalo", kazao je Živković novinarima u parlamentu.

Prema njegovim rečima, to govori o tome šta skupštinska većina misli i o obrazovanju i o čestitosti.

"Zauzvrat smo dobili dnevni red gde imamo izmene Zakona o javnoj svojini gde se predlaže dalje odlaganje roka u kome pokrajina Vojvodina, lokalne samouprave i javna preduzeća treba da prijave svoju imovinu da bi je upisali", kazao je Živković.

On je naveo da je prošle godine taj rok pomeren za godinu dana, a da se sada traži odlaganje za dve godine.

"To znači da se ovde nagrađuje nečiji nerad jer tri godine su dovoljne da popišete imovinu i da je predložite nadležnom državnom organu da je upiše. Onaj ko to ne radi taj pokazuje da je administracija loša, da su šefovi te administracije neodgovorni, a da su ministri potpuno promašili temu i ne rade ništa. Za to vreme
koliko traje zakon promenilo se četiri ili pet ministara finansija a posao nije završen", kazao je Živković.

Prema njegovim rečima, Nova stranka je predložila da to odlaganje bude tri meseca i da je do 1. januara 2015. sasvim dovoljno da se završi ceo posao.

Živković je naveo da je i izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administracijji koje su takođe na dnevnom redu sednice predviđeno odlaganje rokova za nečiji nerad i javašluk.

"Radi se o elektronskim prijavama za razne vrste poreza. Odložena je za godinu i po dana primena nečega što zavisi od nekoliko dobrih programera i dovoljno političke volje da se pređe na savremeni način prijave poreza", kazao je Živković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: